2011-09-18

Adzsika



Az adzsika - kaukázusi, grúz specialitás, ételízesítő, ami nem más, mint egy csípős, fűszeres paprikakrém, amely csípős paprikából, fokhagymából, sóból és különböző fűszerekből készül. Felhasználható egyszerűen ételízesítőként vagy húsok pácolásához. Az alaprecept a következőket tartalmazza: csípős paprika, fokhagyma, só, koriandermag.
De a grúzok ezeket az alapfűszereket egy széleskörűen alkalmazott fűszerkeverékkel - a hmeli-szunyelivel egészítik ki. A hmeli-szunyeli legfontosabb összetevői: görögszéna, koriander, majoránna, benedekfű (imereti sáfrány), babérlevél, bazsalikom, borsikafű, kapor. A fűszernövények arányát és mennyiségét a keverékben változtatva, bármilyen fogáshoz, megfelelő mártásokat készíthetünk. A fűszerek sora bővíthető petrezselyemmel, zellerrel, mentával, kakukkfűvel. Ha zöld fűszerekkel készítjük, például zöld korianderlevéllel, akkor zöld adzsikát kapunk. Az adzsika elkészítéséhez a sok hasznos információt itt találtam.
 

Hozzávalók: 2 kg csípős paprika, 1 fej fokhagyma, 3 ek koriandermag, 20 dkg nagyszemű tengeri, nem jódozott só, fűszerkeverék ízlés szerint.

Elkészítés:
A paprikákat megmostam, csumájukat magházukat kivágtam, a magokat eltávolítottam, és a fokhagymával együtt húsdarálón kétszer ledaráltam.Belekevertem a sót és a fűszerkeveréket, amelyet előzőleg elkészítettem. A kész adzsikát sterilizált üvegekbe mertem. Hűvös helyen vagy hűtőben tárolható.A fűszerkeveréket a fent felsorolt alapfűszerekből készítettem, amihez először a koriandermagot és a görögszénamagot zsiradék nélkül kicsit megpirítottam és ledaráltam. Ehhez hozzákevertem a szárított majoránnát, benedekfüvet (imereti sáfrány), babérlevelet, bazsalikomot, borsikafüvet és kaprot. A paprikát felhasználás előtt ajánlatos 2-3 napig levegőn szárítani.

7 megjegyzés:

Vicuska írta...

Szeretjük mi is az adzsikát, ügyes vagy, nekem egy üveggel van a tavalyiból...

trollanyu írta...

Enni ettem már, de még nem készítettem soha. Nagyon sok mindent eltettél a télre, irígyellek érte:)

wanna írta...

Vicuska, nekünk a tavalyi már rég elfogyott, és olyan szép és olcsó a paprika a piacon, hogy "muszáj" volt csinálnom, nagyon sok mindenhez használható.

wanna írta...

Trollanyu, én meg a norvég lazacot és sok csodás halat irigylem :).

leon írta...

Hát ez csodás, igayi erös Pista!

nina írta...

Ez hasonlít az ajvárra, csak más a fűszerezése, nagyon különleges. A zöld adzsika is kipróbálásra érdemesnek tűnik.centr

wanna írta...

Szerintem jobb, mint az "Erős Pista", Ajvárt és zöld adzsikát még én sem készítettem. Talán jövőre :)