2011-09-02

Füstölt hal chilivel



A pénteki halprogram jegyében ma az ebéd egyszerűen nyersen füstölt hal volt, ami máskor, szerencsésebb körülmények közepette, csak egy finom előétel lett volna. Ehhez, persze, most a „befőzési láz” is hozzájárult, mivel az rengeteg időt és energiát igényel. De nem tudok úgy kimenni a piacra, hogy ne valami csodálatos befőznivalóval térjek vissza. Tehát az ebéd füstölt ketalazac és tengeri pér, saját sütésű, friss ropogós kenyérrel.
A ketalazac (chum salmon, Ketalachs, кета) a lazacfélékhez tartozik, mely csendes-óceáni lazacfajta, nevezik még foltos, vagy kutyalazacnak is. A tengeri pér (Flathead Mullet, Meeraesche, кефаль) az egyik leggyakrabban előforduló tengeri hal, ezért aztán a „szegény ember lazacának” is nevezik.
Elkészítése, tálalása nem vesz igénybe öt percnél több időt. A halat, felszeleteltem, lime-lével meglocsoltam, minden szeletre tettem egy karika chilit, hozzá kapri- és fekete olívabogyót.

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nyami, szívesen ebédeltem volna nálad ma:) Ma volt úgyis a halas napom, amit szépen tartok. Na meg a kamrádba is betévednék, biztos tele van már sok finomsággal.

wanna írta...

Köszi!
Hip-hip hurrá :),most már ketten vagyunk akik követjük a mottót: "ha péntek, akkor hal".
Ami a kamrát illeti - van még tennivaló bőven: darált paprika, ajvár, zakuszka ... ezek még mind tervben vannak, nem beszélve a birsalmasajtról stb.

Vicuska írta...

Gyors és finoooom!!! A kamrába ugyanezt szeretném még összehozni, a paprikát sóban ma oldom meg, megvettem a hozzávalót, a birsalmasajtról lemondok, birs sincs a közelemben, mint régen, macerás, bár nagyon finom!

wanna írta...

A birsalma beszerzése nekem is gondot okoz mindig, de annyira finom a birsalmasajt, hogy még a "macerát" - ami nem is akkora - is megéri.

nina írta...

Csodás ez a füstölt hal! jó lenne megkóstolni :)