2011-09-24

Paradicsom télire kuktában



A paradicsom tartósítása nálam központi kérdés, mivel jó paradicsom nélkül nem képzelhető el sem jó pizza, sem jó tészta, és egyszer ugye véget ér a nyár, a télen-tavasszal kapható paradicsomok pedig nem igazán ízesek. Ezért aztán igyekszem minél több „napsugarat” üvegbe zárni, de természetesen az sem mindegy, mennyire tudjuk megőrizni a nyári ízeket. A legtermészetesebb módját a paradicsom tartósításának Zilahy Ágnes „A befőttekről” című könyvében találtam meg.

Ezt írja: „Literes üvegeket jól tele kell rakni érett és szétzúzott paradicsommal. Sót vagy levet nem kell reá önteni, csak hólyaggal jól bekötve, egy óráig vízben kifőzni, míg felényire lelohad. Ekkor hagyjuk kihűlni, mint más befőttet; télen szitán áttörve használjuk. Csalódásig olyan marad, mintha friss volna.” 
Főleg ez az utolsó mondat fogott meg, tetszett. Azt gondoltam, ezt ki kell próbálnom, természetesen kicsit újragondolva a módszert. Először három éve próbálkoztam meg vele, lerövidítve a sterilizálási időt, a fazekat kuktával, a hólyagot fedővel váltva ki, és mondanom sem kell, „nem csalódtam”. 
Azóta minden évben tartósítok így paradicsomot, a következők szerint: 
 a paradicsomokat megmosom, utána először pár másodpercre forró, aztán hideg vízbe dobva héját eltávolítom, és egészben, jól összenyomkodva 400-500 ml üvegekbe rakom. Az üvegekbe annyi paradicsomot teszek, hogy az üveg tele legyen és a paradicsomokból kijövő lé teljesen ellepje a paradicsomokat. A lezárt üvegeket kuktába helyezem, a kuktát az üvegek harmadáig feltöltöm vízzel, lezárom, és a sípolástól számítva 10-12 percig forralom. Az üvegeket a kuktában hagyom kihűlni.
Az így elkészített paradicsomot aztán télen bolognaihoz, mediterrán mártáshoz, vagy különböző paradicsomos ételekhez, húsokhoz használom, amelyekhez egyébként nyáron friss paradicsomot veszek. 

11 megjegyzés:

martinelli írta...

Ez nekem új, még nem is hallottam róla, de nagyon jó. Sajnos már késő, mert a kertben leérett a finom házi paradicsom, de jövőre biztos betervezem. Köszönöm, hogy megosztottad.

trollanyu írta...

Még én semm hallottam erről a módszerről, de nagyon jól hangzik és gyors. Sajnos itt az összes paradicsom ízetlen, nem olyan, mint az otthoni.

Vicuska írta...

Szoktam olvasgatni Zilahy Ágnes receptjeit, de mivel van saját bevált receptem, e fölött valószínűsíthetőleg átsiklottam,pedig nagyon jó!!! Hallottam már lefagyasztásról is, de azt sem próbáltam, nem tudom, milyen elővéve. Az én kuktám nem sípolós, csak időt állítok be rajta és utána lekapcsol. Majd jövőre kikísérletezem :)

wanna írta...

Nagyon jó módszer, csak ajánlani tudom, örülök, hogy tetszik!

Tény, minél finomabb az alapanyag, annál jobb az eredmény.

Nekem, mivel még nem olyan nagyon-nagyon régen foglalkozom "konyhaművészettel", sok bevált receptem nincs, tehát vagy olvasok, vagy kísérletezem, kitalálok dolgokat.
Paradicsomot lefagyasztani még nem hallottam. Az én kuktám sem sípolós, csak azt gondoltam azt mindenki ismeri :)))

leon írta...

hu ha huha, ez príma ötlet, kipróbálásra érdeme !!!

Rosina írta...

Azt szeretném tőled kérdezni, hogy a kuktát mennyi vízzel kell felönteni? gondolom az üvegek feléig. Miért húzod le a hájat, a sok színanyag ott van? köszi

wanna írta...

Szia Rosina! A kuktát csak az üvegek harmadáig töltöm fel.
Az ilyen módon eltett paradicsomot, mivel ez többnyire Lucullus, és elég vastag a héja, aztán csak főzésre-sütésre használom (krémleves, pizzafeltét, bolognai...), ezért a későbbi kényelmesebb felhasználás miatt hámozom meg. Nem feltétlenül szükséges!

Rosina írta...

Wanna, nagyon köszönöm a jó tanácsaid. Most készül ez a fajta paradicsomom.

wanna írta...

Szia Rosina! Majd számolj be róla, hogy sikerült. Ízlett, tetszett,... ?

Rosina írta...

Szia Wanna! Most jöttem megköszönni ezt az isteni receptet. Csak azzal módosítottam, hogy nem törtem össze a paradicsomokat, darabokba hagytam. Paradicsomlevesnek is kiváló és a darabok sem főttek szét. Ezentúl sosem fogok paradicsomot kifőzni a hagyományos módszerrel, órákig..nem.nem. Fantasztikus recept és köszi.

wanna írta...

Örülök Rosina! Köszi!