2011-11-21

Mogyorós-csokis bukta




A kelt tészta nagyon sok sütemény alapja, ezek a bucik is sokféle töltelékkel készíthetők. Lehet, szerintem, túrós, almás, gesztenyés, vagy csokis, vagy csokis-mogyorós, ahogyan én készítettem. Az élesztős tésztáktól, talán a dagasztás, kelesztés miatt sokáig idegenkedtem, még a kenyeret is dagasztás nélkül készítem, de most rászántam magam. Nem is volt olyan bonyolult, és persze jól is sikerült.
A lényeg, hogy néhány dolgot betartsunk, melyek közül legfontosabb a pihentetési idő és a megfelelő hőmérséklet (22-25 °C), hogy az élesztőgombák elvégezhessék a munkájukat és megkelesszék a tésztát. A többi már „gyerekjáték”.
 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 2 tojássárgája, 8 dkg puha vaj, 2 ek cukor és 1 csipet só
 

Elkészítés:
A langyos tejben elkevertem az élesztőt, a cukrot, egy kanál lisztet és hagytam „felfutni”, ez kb. 10-15 perc. A maradék lisztet egy tálba szitáltam, hozzámorzsoltam a vajat, hozzáadtam a sót, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel sima tésztává dagasztottam, addig kell dagasztani, amíg elválik a tál oldalától és már nem ragad. A tésztát liszttel meghintve duplájára kelesztettem, majd vastagra nyújtottam és egy pohárral köröket vágtam ki belőle. A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire raktam, kellő távolságra egymástól. Előtte mindegyik közepébe alulról egy étcsokoládéval bevont földimogyorót nyomtam és a tetejére egy kandírozott narancshéjat helyeztem. Ezután kb. 30 percig a sütőben 35 °C fokon kelesztettem. Sütés előtt mindegyiket lekentem tojással és 180 °C fokon légkeverésen aranybarnára sütöttem. Teához, kávéhoz kitűnő.

5 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Útban vagyok a kelt tészták felé,és a kenyérsütés felé!A lisztet már megvettem!!!Szépek a bukták!!!!

wanna írta...

Mellissina! Köszi! Jó úton haladsz :)

Turák Kinga írta...

nagyon guszta, elteszem későbbi időkre, most alig van időm... :D

Vicuska írta...

Érdemes volt belevágnod, gyönyörűen sikerült! Ha megszereted, nem fogod abbahagyni az élesztő használatát, jobbnál jobb dolgokat fogsz kreálni, majd meglátod :)

wanna írta...

@Kinga, Vicuska, köszönöm.
A biztatást is.