2011-11-08

Rucola fügével



Még mindig a füge mozgatja meg a fantáziámat a legjobban, ha valami finom salátára gondolok. A legutóbbi fügés szendvics után, most a rucolára esett a választásom. A rucola, eruca sativa, magyarul borsmustár, az egyik legkedveltebb salátaféle a mediterrán országokban, ma már nálunk is mindenhol kapható és ismert.
Sokan nem szeretik erős, enyhén borsos, csípős, dióra emlékeztető aromái miatt. Levelei élénk színűek, alakja hasonlít a pitypangéra. Sok egészségre hasznos anyagot, vitamint tartalmaz. Kifejezetten gazdag B-és C-vitaminokban, tartalmaz jódot, de jelentős a folsav és béta-karotin tartalma is.
Fogyasztás előtt nagy előkészületeket nem igényel, mosni, szárítani kell. Ízesítése, só bors, olívaolaj, balzsamecet.


Tehát a mai saláta alapja a rucola. A salátát mostam, szárítottam, meglocsoltam chilis olívaolajjal és kevés modenai balzsamecettel, szórtam rá nagy szemű Himalája kristálysót, (szeretem amikor olvad a számban) és daráltam rá színes borsot. Kétféleképpen tálaltam. Az egyik variációban csak egyszerűen a salátára raktam a fügét, a kecskesajtdarabokat, és a serrano sonkát. A másik variációban a sonkát grissinire tekertem és ezt tettem a salátára, a fügével és a kecskesajttal. Készíthető pármai vagy hajszálvékonyra szeletelt mangalica sonkával is.

A grissini egy olasz ceruzaszerű óriás „ropi”- breadstick-, fogyasztható előételekhez, borokhoz. Többféle kapható, natúr, rozmaringos, szezámmagos, tönkölybúzás. Érdemes kipróbálni.


6 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Ez nagyon jól néz ki!

leon írta...

Gondolom finom is :)Kivánatos!

trollanyu írta...

Nagyon szuper:) Csak sajnos nálunk ezt sem eszi meg a párom, a koriander levéllel együtt, de azért magamnak néha veszek, mert szeretem.

mellissina2 írta...

Gyönyörű a füge,hol veszed??Nagyon guszta!!!!!

wanna írta...

@mellissina, fügét a piacon szoktam venni, ott szezonban általában van, de láttam már szupermarketben is.

wanna írta...

@trollanyu, rucola helyett frisée salátával is kitűnő.