2012-02-22

Fokhagymás garnéla



A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén február 22-én, ma van. A húsvét előtti negyvennapos böjt a keresztény világban a IV. századra vált általánossá, szigorú böjt volt az előírás, húst, tejterméket, tojást a böjti napokon nem fogyasztottak. A vasárnapok nem számítottak böjti napoknak. Ma már enyhébbek a szabályok, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő az egyház: a 18 és 60 év közöttiek csak napi háromszor étkezhetnek és egyszer lakatnak jól, a nagyböjt további péntekjein csak a hús fogyasztását kell mellőzni. Hamvazószerda lévén halat vagy rákot süthetünk.

Nekem a garnélára esett a választásom. Szerintem ez a garnélasütés legegyszerűbb és leggyorsabb elkészítési módja, de talán a legcélszerűbb is, mert itt érvényesül legjobban a garnéla csodás íze.

Hozzávalók: 0,5 kg nyers garnéla, 2 dkg vaj, 1 ek olívaolaj, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors

Elkészítés:

A garnélákat a korábban leírtak szerint megtisztítottam, és egy serpenyőben, a vaj és olaj keverékén oldalanként 2-2 perc alatt megsütöttem. A fokhagymát akkor tettem rá, amikor a garnélákat megfordítottam. Daráltam rá sót, borsot és a fokhagymás-vajas-olajat rákanalazva, azonnal, lime-cikkekkel tálaltam.

5 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Imádom a garnélát. Mi volt a körités?

wanna írta...

Köret: saláta (jégsaláta, sárgarépa, cékla, aszalt paradicsom)

trollanyu írta...

Én ma tonhalsalátát ettem, pedig nem is gondoltam a hamvazó szerdára:) A garnélát is nagyon nagyon szeretem, ez pedig egy egyszerű és villámgyors recept, a képeid meg csodásak megint.

Moni írta...

Halloechen! Du bist aber fleissig!!! Gefaellt mir erneut Dein Vorschlag mit Garnelene. Und die Fotos sind eine Augenweide! Prima gemacht, wanna!
Gute Nacht und einen schoenen Donnerstag wuensch ich Dir!
LG
Moni

Torviewtoronto írta...

shrimp looks wonderful