2012-02-16

Fordított banánkenyér



Először két éve hallottam a banánkenyérről, egy balatoni nyaralás alkalmával lepett meg vele egy közeli ismerősünk. Megkóstoltuk, nagyon ízlett, el is kértük rögtön a receptet, és azóta is foglalkoztatott elkészítésének a gondolata. De, mint ahogy korábban is írtam, inkább a könnyebb, gyümölcsös dolgokat kedvelem, gondoltam, kellene bele még banán, nem csak a banánpép. A kérdés csak az volt, hová, és így jutottam el a fordított banánkenyérhez. Az ötletet a fordított almatorta, a francia Tarte Tatin adta.
Vagyis alulra került a krém – karamellkrémet választottam –, rá a felkarikázott banán és erre a massza.
Miután megsült, a sütőformából kifordítottam. Nagyon szép és finom lett, úgy gondolom, más gyümölccsel is elkészíthető, sőt legközelebb a liszt egy részét kókuszliszttel fogom kiváltani.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 200 ml joghurt, 1 vaníliarúd, 2-3 érett banán, 1 tk sütőpor, 1 csipet só, 15 dkg dióbél
- a karamellkrémhez: 10 dkg barna lágy nádcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg durvára vágott dió

 

Elkészítés:
A diót száraz serpenyőben megpirítottam, miután lehűlt, a tésztához megdaráltam, a krémhez durvára vágtam.
A karamellkrémhez egy serpenyőben megolvasztottam a vajat, a tűzhelyről levéve belekevertem a nádcukrot és a diót. Felhasználásig hűvös helyre tettem.
A banánt botmixerrel pürésítettem. A lisztet és a sütőport egy nagy tálban összekevertem.
Robotgéppel összedolgoztam a vajat és a cukrot, beletettem a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, majd egyenként a tojásokat. Miután mindkét tojást elkevertem a géppel, belekevertem a masszába a joghurtot és a banánpépet. Ezután a lisztet, a sót és az őrölt diót egy fakanállal beleforgattam a banános masszába.
A sütéshez egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljára kanalaztam a karamellkrémet, rá a felkarikázott banánszeleteket, és a banánkarikákra a banános-diós-joghurtos masszát. 180°C fokos sütőben 1 óra alatt megsütöttem. Kötőtűvel ellenőriztem, hogy átsült-e, nem ragad-e massza a tűre. A sütő félig nyitott ajtaja mellett hagytam hűlni , és még langyosan kiborítottam egy tálcára. Azonnal szeletelhető.


9 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Megint egy szuper édesség! Nagyon szép fotó. A banánt nagyon szeretem, biztosan nekem is ízlene...:)

wanna írta...

Kedves vagy, köszi, nagyon sok biztatást kaptam az utóbbi időben :)

Vicuska írta...

Határozottan fejlődsz a sütemények terén, sőt, már nem is lehet észrevenni, hogy kevésbé foglalkoztál velük :) Nagyon tetszik a banánkenyered!

Torviewtoronto írta...

looks wonderful

trollanyu írta...

Látom egyre gyakrabban sütsz, és milyen jó lett ez is:) A közeli fotóid mindig olyan szuperek, nagyon tetszik ez is:)

Elisabeth írta...

Sok féle képpen készitem a banán kenyeret, de még igy nem. Különleges, és igazán nagyon guszta, és finom:DDD

mellissina2 írta...

wanna!
Szerintem Te szuper konyha tündér vagy,csak szerénykedsz!!!Szeretek jönni Hozzád,nem egy hétköznapi eset!Ez a sütid pedig isteni lehet!Sütve talán megtudom enni a banánt,mert nyersen migrénem lesz tőle.

wanna írta...

Köszi, köszi Mindenkinek!
Örülök, hogy "szerettek betérni hozzám" :)és tetszenek a "dolgaim".

Moni írta...

Erneut einen Leckerbiss!! Passt wunderbar zum Kaffee! Da wuerde ich mir gern ein Stueckchen von nehmen.:-)))
LG
Moni