2012-03-01

Zöldség-vinaigrette mentával



Így tél végén már nagyon vágyunk a friss zöldségekre – ettünk elég céklát, savanyú és kovászos káposztát –, melyek ízben még nem veszik fel a versenyt a nyári paradicsommal, paprikával, de ropogósságuk, élénk színük, egy kis nyarat varázsol elénk. A nyári ízeket pedig fűszerekkel pótolhatjuk.
A vinaigrette-ről (vinegrettekről) általában a vinaigrette-öntet/dressing – ami nem más, mint olívaolaj és ecet fűszerezett keveréke vagy az orosz vinaigrette – jut elsőre eszünkbe, pedig ma már ezzel a dressinggel készült különböző salátákat is neveznek vinaigrette-nek: vegetable vinaigrette.Ha valami különlegesre vágyom, ezt a salátát szoktam elkészíteni. Egyszerűen csodás, minimális munka, maximális élvezet.


 

Hozzávalók: 1 cukkini, 1 negyed kígyóuborka, 2 szál szárzeller, 1 shalotta (mogyoróhagyma), 2 cikk fokhagyma, 2 paradicsom, 1 tk currypor, 1 tk kurkuma, 3-4 szál friss mentaág, 0,5 dl olívaolaj, 1 citrom leve, 1 ek joghurt, frissen darált só és bors

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágtam és 1 ek olívaolajon a curryporral és a kurkumával 2 percig pároltam. Ekkor hozzáadtam az apró kockára – 1x1 cm – cukkinit és szárzellert, és mérsékelt tűzön még két percig pároltam. A tűzről levéve hűlni hagytam. Közben szintén kis kockára vágtam az uborkát és a magvaitól megszabadított paradicsomot, felaprítottam a mentalevelet. Ezután a lehűlt cukkinis keverékhez adtam az uborkát, a paradicsomot, a mentalevelet, a maradék olívaolajat, a citrom levét és a joghurtot. Összekevertem, fűszereztem sóval, borssal, ízlés szerint, és lehűtve tálaltam.



4 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

A zöldségre már én is vágyom így a tavasz közeledtével, és mindenféle könnyű ételre. Nagyon guszta amit készítettél!

mellissina2 írta...

Nagyon üde!be kellene vezetnem a hasonló vacsorákat,hogy mire kijön a jó idő,lemenjen rólam az a 3-4 kg felesleg.

Elisabeth írta...

Nagyon finom es egeszseges a menta vinaigrette. Nalunk egesz evben nyilik kint egy nagy cserepben, ugy mint a tobbi herbak!

Ami írta...

Igazán étvágygerjesztő fotó! Nagyon finom lehet :)