2012-07-16

Sült padlizsánkarikák



A padlizsán – aubergine, eggplant – idénye a nyár és az ősz, júliustól, a fagyok beálltáig terem, lehet fehér, lila, fekete. A mediterrán, ázsiai és közel-keleti országokban az egyik legkedveltebb zöldség, nagyon sokféleképpen készíthető; az olasz, görög, török konyha rengeteg elkészítési módját ismeri. Talán legismertebb a török eredetű „Ájult imám”, vagyis az İmam Bayıldı, ami nem más, mint egy fűszeres paradicsomraguval töltött, sütőben készült étel, sok kapribogyóval, mandulával és fahéjjal. Szintén nagy sláger a padlizsankrém, azaz a zakuszka. Nagyszerű előételek készíthetők belőle, mint például a grillezett padlizsán kecskesajttal töltve.
Most fűszeres, a kurkuma miatt kicsit indiai ihletésű, de mediterrán jellegű előételt készítettem padlizsánból. Elkészítése egyszerű, gyors, az eredmény pedig magáért beszél, finom, egészséges és látványos. Igazán különleges lett a kurkumának és a chilinek köszönhetően. A kurkuma, turmeric, az indiai konyha elengedhetetlen fűszere, a currypor és sok más indiai étel alapanyaga.
 

Hozzávalók: 2 padlizsán, 2 paradicsom, 1 fehér hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 1 csipet kurkuma és chilipor, só, bors, bazsalikomlevél, kapribogyó, 1 kis chili
 

Elkészítés:
A padlizsánt megmostam és 1,5 cm vastag karikákra szeltem. Besóztam, megszórtam kurkumával, chliporral és 20-25 percig állni hagytam. Közben az olívaolajon megfuttattam a kis kockára vágott hagymát, rátettem az apróra vágott fokhagymát, a magvától megszabadított felkockázott paradicsomot, hozzáadtam a kapribogyót, fűszereztem sóval, borssal, és 2-3 perc alatt készre főztem. Ezután a padlizsánkarikákat kevés olajon oldalanként 2-3 perc alatt megsütöttem, sütőtálra raktam, mindegyikre halmoztam a paradicsomos raguból, és 200 ºC előmelegített sütőben 3 perc alatt készre sütöttem. Apróra vágott, friss bazsalikomlevéllel megszórva, friss pirítóssal előételként tálaltam. Grillezett vagy roston sült húsokhoz nagyszerű, pikáns köret.



10 megjegyzés:

trollanyu írta...

Gyönyörű fotók:)Mielőtt elolvastam, azt hittem füstölt lazac van a tetején:) Imádom a padlizsánt (is), most is van otthon, grillezni szeretném, de minden formában szeretem:)

Seffer Lilla írta...

Én is úgy jártam mint Trollanyu, azt hittem, hogy lazac van a tetején. Nagyon szépek a képek, nekem is jöhetne egy kis karika...:)

mellissina2 írta...

Piszok jól nézel ki azon a képen,nem csoda,gondolom az étkezésnek is szerepe van benne!!!!:):)

Kriszta írta...

Ez szuper!Szeretem az efféle ételeket!

Juci írta...

Az idén még nem készítettem ezt a karikás verziót padlizsánból. A kapribogyót kihagyom, de egy ici pici fokhagymát azt csak adok hozzá.

Hankka írta...

Annak ellenére, hogy nem szeretem a padlizsánt, ezt az előételt nagyon szívesen megkóstolnám, annyira guszta! Biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lehet! :)

Turák Kinga írta...

folyik a nyálam! kb. 20 tő padlizsánunk van, úgyh ezzel is lehet kísérletezni sztem! :)

Elisabeth írta...

Micsoda szépséges, egészséges, guszta és finom a padlizsán karikáid! Nálunk az egész család is nagyon szereti, minden formában, még a kis srác is...6 éves korára, mindenféle Mediterrán, és még a Magyar főztemet is nagyon szereti!
A fotóid, szuperbek!

wanna írta...

Köszi, köszi, köszi ...

nina írta...

Ez igen, csodás megoldás, jó alternatíva a töltött padlizsánra. Szuperül néz ki!