2012-10-07

Gyümölcssaláta narancsvirágvízzel, mentával



A narancsvirágvíz - orange blossom water - a közel-keleti és marokkói konyha egyik gyakran használt, kedvelt ízesítője. A narancsos sárgarépa-saláta bejegyzésben már tettem említést róla, nemcsak tésztákat, zöldségeket, de gyümölcssalátákat is készítenek vele. A gyümölcsöket egyszerűen fel kell szeletelni vagy kockázni, narancsléből, mézből és narancsvirágvízből elkészíteni az öntetet, összekeverni, jól lehűteni, és kész.Szerintem csodás párosítás a narancs, a friss datolya és füge vaníliafagylalttal, mentával. Viszont, ha éppen nem tudunk friss datolyát beszerezni, aszalt datolyával is kitűnő, csak akkor a datolyát „elő kell készíteni”.
 
Hozzávalók: 8 aszalt datolya, 8 füge, 3 narancs, 2-3 ek narancsvirágvíz, 2 ek méz, pár szál mentalevél
 
Elkészítés:
Az egyik narancs levét kicsavartam, összekevertem a mézzel, a narancsvirágvízzel és egy lábasban mérsékelt tűzön összeforraltam. Ezután beledobtam a datolyákat, és a tűzről levéve 30 percre állni hagytam, hogy a datolyák magukba szívják a szirupot. A két narancsot meghámoztam, cikkekre szedtem, a cikkeket is meghámoztam, a fügéket szeletekre vágtam, a mentalevelet felaprítottam.
A gyümölcsöket a mentalevéllel és a fennmaradó sziruppal meglocsolva tálaltam. Fahéjjal és őrölt szegfűszeggel megszórva pedig egy téli, igazi karácsonyi desszert lehet.
 

3 megjegyzés:

Hankka írta...

Különleges és nagyon finom lehet! :) Nem ismerem a narancsvirágvizet, de nagyon jól hangzik a recept, biztos vagyok benne, hogy isteni az íze! :)

Elisabeth írta...

Kedves Anna, te mindig olyan exotikus dolgokat készitesz, hogy valami fantasztikus!
Gyönyörü tálalás, és finom lehet ez a narancsvirág vizzel locsolt gyümölcs összeálitás!

Seffer Lilla írta...

Hmm, nagyon izgalmas!