2012-11-03

Kelt rózsák



Kelt tészták készítése, a dagasztás amolyan „nem szeretem” dolgok közé tartozott nálam egészen a legutóbbi időkig. Aztán egy jó dagasztógép beszerzése után a helyzet valahogy megváltozott, bátrabban próbálkozom ezzel a műfajjal is. Első fecske a mogyorós-csokis kelt buci volt, aztán következett a kakaós csiga. Nem mondom, kell hozzá némi gyakorlat, tapasztalat – milyen a tészta optimális állaga, meg kelt-e, nem kelt-e túl –, szóval itt is igaz, „gyakorlat teszi a mestert”, de végül is, nem boszorkányság. Érdemes megtanulni.

A Gasztroblogok gyűjtőoldalon láttam először ezeket a kelt rózsákat, pontosan nem emlékszem melyik blogban, de rögtön elvarázsoltak, meg kellett nekem is sütnöm. A már korábban bevált kelt tészta receptem alapján, az alábbiak szerint készült.
 

Hozzávalók: 300 g liszt, 1,5 dcl tej, 50 g vaj, 50 g cukor, 2 tojássárgája, 20 g élesztő, 1 csipet só, 1 vaníliás cukor 

A tetejére: 1 tojássárgája, 1 ek jégcukor
 

Elkészítés: 
A langyos tejben elkevertem az élesztőt, a cukrot, egy kanál lisztet és hagytam „felfutni”, ez kb. 10-15 perc. A maradék lisztet egy tálba szitáltam, hozzámorzsoltam a vajat, hozzáadtam a sót, a két tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel sima tésztává dagasztottam. Addig kell dagasztani, amíg a massza elválik a tál oldalától és már nem ragad. A tésztát liszttel meghintve duplájára kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam. Egy tetszőleges méretű pohárral – attól függően mekkora rózsákat akarok sütni, nálam ez most a vizes pohár volt – köröket vágtam ki belőle. Öt kört egymásra helyeztem, hogy háromnegyed részben takarják egymást. A köröket feltekerem, és középen kettévágtam. A kettévágott rész a rózsa alja, a másik végét pedig kihajtogattam – ez a rózsa szirma. A kész rózsákat sütőpapírral bélelt tepsire raktam, kellő távolságra egymástól.
Ezután kb. 30 percig a sütőben 35°C fokon kelesztettem. Sütés előtt mindegyiket lekentem tojássárgájával, megszórtam jégcukorral, és 180°C fokon légkeverésen kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem. Teához, kávéhoz kitűnő, és látványnak sem utolsó.
 

7 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Nagyon szépek a rózsáid. Mostmár profi kelttésztás lett belőled. :)

Névtelen írta...

Gyönyörűek lettek!:)

Hankka írta...

Bizony nem utolsó, sőt, gyönyörűek lettek! :) Rendesen meg is kívántam most a kelt tésztát! :)

Anazar írta...

Csinosak lettek!

Erika írta...

De guszták! Én is így voltam a keltekkel, most a legtöbbször dagasztógép végzi helyettem a feladatot:) Szép fotók!

tücsi írta...

Nagyon szépek a rózsáid. Igazi műalkotás.:) Szerintem is a robotgép tökéletes választás, én nem tudnék meglenni nélküle!!!

Unknown írta...

Megsütötten, isteni lett, bár még lehet gyakorolni.