2013-01-05

Almás-mákos gubatorta



A mákos gubát szerintem mindenki ismeri, jellegzetes magyar karácsonyi desszert, régen a mákszemek miatt mágikus ételnek gondolták, úgy tartották, a sok apró mákszem szerencsét, pénzt hoz a házhoz az új évben. Kelt tésztából készítették, és bobajkának is nevezték. Alapösszetevői: tészta, tej, cukor, mák.

Ma általában enyhén szikkadt, felkarikázott kifliből készül, és nem csak karácsonykor


A kifliket karikára vágják, leöntik vaníliás forró tejjel, megszórják cukros mákkal és azonnal tálalják. Sütőben esetleg összesütik. A négy alapösszetevőt pedig mindenki gazdagíthatja kedvére mazsolával, mandulával, fahéjjal, citromhéjjal, vaníliával, vajjal. Én most egy vaníliás, almás tortaformában kisütött mákos gubát készítettem. Először ezzel a variációval vendégségben találkoztam, nagyon ízlett, hát elkértem a receptet.

Hozzávalók: 0,5 kg kifli, 0,8 l tej, 100 g vaj, 250 g őrölt mák, 300 g alma, 200 g cukor, 1 citrom lereszelt héja, 1 tk vaníliakivonat, 1 tk fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 20 g vaj

Elkészítés:

A kifliket vágjuk karikára és tegyük egy tálba. Az almákat hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. Forraljuk fel a tejet a cukorral és citromhéjjal, keverjük bele a vajat és a vaníliakivonatot. A forró keveréket öntsük a kiflikre, adjuk hozzá a mákot, a fahéjat, az almát, keverjük jól össze, és rakjuk át egy kivajazott sütőformába. 180°C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg. A fotón a háttérben, mákos, diós „csodakifli”.

8 megjegyzés:

teller-cake írta...

Pont ma készítettem mákosguba tortát, de legközelebb kipróbálom így almásan is, csodás íze lehet! :)

trollanyu írta...

Nagyon tetszik, el fogom készíteni, de csak jövő hónapban, mert a mákos étleket nem tudom abba hagyni:)Szép hétvégét kívánok:)

Juci írta...

Bobajka? :)
Hmm de finom és még alma is van benne, nagyon szeretjük mi is.
Bobajka, bobajka, na ezt a szót feljegyeztem magamnak.

Hankka írta...

Nagymamám hívta bobájkának, érdekes, hogy kopik nálunk is ez a kifejezés, a gyerekeim már csak mákos gubaként ismerik ezt a finom ételt! :) Almával is nagyon fincsi lehet! :)

mellissina2 írta...

Nagyon szeretjük a mákos gubát,minden karácsonykor készítettünk,idén nem.De valamelyik nap bepótolom,mert van még mák bőven!
Jól néz ki a Tiéd,nem szottyos.

Dina írta...

Már annyiszor elhatároztam, hogy tortaformában készítem el, de sosem lett belőle semmi, valahogy tartok attól, hogy szétesik, amint leveszem a karimát. Vagy tartottam attól, hogy ha egyben marad, akkor az azért van, mert száraz. De nyilván nem az, csak én vagyok parás. :) Kipróbálós.

Seafalcon írta...

Én is ma posztoltam ki! Az asszony narancsot tett a tetejére, mi meg tejszínhabot, hogy jobban lehessen tőle fogyni! :-)

tücsi írta...

Imádom a mákos gubát!!!
Mi sosem neveztük bobajkának, nálunk guba volt mindig.:))