2013-04-15

Sült kelbimbó



A kelbimbó, vagy bimbóskel – Brussels sprouts, Rosenkohl – a Földközi-tenger vidékéről származik, ma az egész világon ismert és kedvelt zöldség, a káposztafélék családjába tartozik. Sok karotint, B-, C-, és E-vitamint, vasat tartalmaz. C-vitamin tartalma megközelíti a paprikáét. Készülhet belőle leves, saláta, egytálétel, köret, és nem mellesleg kalóriatartalma is alacsony, diétázók is bátran fogyaszthatják.
A kelbimbó lényegében téli zöldség, de még mindig kapható a piacokon, még érdemes elkészíteni, változatossá tehető vele az étrend. Sütve teljesen más az íze, mint főve, én csak így készítem, csak így szeretem. 


Melegen, langyosan csodálatos köret húshoz, halhoz, lehűtve nagyszerű salátákat készíthetünk belőle. Fűszerezhető sóval, borssal, citromlével, olajjal, mézzel, balzsamecettel. Szórhatunk rá száraz serpenyőben pirított fekete szezámmagot, mákot, darabolt diót.



Hozzávalók: 500 g kelbimbó, 2 ek olaj, frissen őrölt színes bors, tengeri só

Elkészítés: 
A kelbimbókat mossuk meg, a felső, esetleg hibás leveleket távolítsuk el, és a bimbókat vágjuk ketté. Egy tálban keverjük össze az olajat, a sót, a borsot, és forgassuk bele a félbe vágott kelbimbókat, hogy az olajos keverék mindenhol jól bevonja. Ezután vágott felükkel lefelé rakjuk egy sütőpapírral letakart tepsire, és 220°C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük meg. Tálaláskor, attól függően, mihez és hogyan fogyasztjuk – húshoz, halhoz, köretnek, salátának, előételnek, főételnek –, készíthetünk hozzá különböző önteteket, citromlével, mézzel, hagymával, mustárral, szójaszósszal..., szórhatunk rá durvára tört rózsaborsot.
 

5 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon tetszik, sütve még nem is láttam sehol kelbimbót! :) Annyira megkívántam, holnap be is nézek a zöldségeshez! :)

Seffer Lilla írta...

Nagyon guszta, nagyon régen ettem mér, szóval itt az ideje...:)

wanna írta...

Sok zöldséget sütök sütőben, sokkal jobb, mint párolva... pl. az édesköményt, a kelbimbót, a zöld babot, a póréhagymát...
Érdemes kipróbálni

g.gizi írta...

guszta

wanna írta...

Köszönöm Gizi! Igen, guszta (is), de finom is, sokkal jobb, mint főzve.
Azt tapasztalom, hogy majdnem minden zöldség sütőben sütve finomabb. Ezért az utóbbi időben inkább sütöm, mint főzöm a zöldségeket.