Ahogy már korábban is írtam – a meggyel tálalt kacsamellnél –, a kacsamell sütése viszonylag egyszerű és gyors művelet, csak arra kell figyelni, hogy ne süssük túl, a rosé-ra sült kacsamell az igazi. A fűszerezés: só, bors, kakukkfű, esetleg rozmaring vagy római kömény.
Hozzávalók: 4 kacsamellfilé, frissen őrölt színes bors, tengeri só
- a karamellizált szilvához: 10-12 szem szilva, 20 g vaj, 10 g nádcukor, 1 ek méz
- az almakarikákhoz: 2 alma, 2 tojás, 100 g liszt, csipet só, szódavíz, 1 ek szőlőmagolaj
Elkészítés:
A kacsamellet mossuk meg, a bőrét átlósan vagdossuk be, húsos felét sózzuk és borsozzuk meg. Bőrös felét mérsékelt tűzön süssük szép világosbarnára, fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük még 1-2 percig. Ezután, 160°C előmelegített sütőben, bőrös oldalával felfelé 10-12 perc alatt süssük készre. A megsült melleket meleg helyen pihentessük 5-6 percig.
Közben készítsük el az almakarikákat és a karamellizált szilvát.
Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot a vajjal, adjuk hozzá a mézet, a szilvát, forgassuk össze, és pároljuk néhány percig. Készítsük el az almához a sűrű palacsintatésztát, amihez keverjük össze a tojást a liszttel, keverjük hozzá a sót. A kívánt sűrűséget a hozzáadott szódavíz mennyiségével szabályozzuk. Távolítsuk el az alma magházát, vágjuk karikára, mártsuk a palacsintatésztába, és mérsékelt tűzön az olajon süssük meg.
Tálaljuk a kacsamellet a sült almával és a karamellizált szilvával.
Azonban kitűnő hozzá a tokaji almás balzsamecettel, szőlőmagolajjal és frissen őrölt rózsaborssal fűszerezett madársaláta is.
3 megjegyzés:
Nemcsak finom, de látványos is!!! Jól néz ki, az biztos!:-))
Gyönyörű az egész étel, de az a rosé kacsamell viszi a pálmát!!!
Igazán fenséges egy étel!!!
Megjegyzés küldése