2013-03-27

Harcsaszelet sült póréhagymával



Ahogy már korábban többször is említettem, nagyanyáinknak még természetes volt: ha péntek, akkor böjtöltek, ki szigorúbban, ki lazábban, nem beszélve a húsvét előtti nagyböjtről. A böjt az életük része volt. Ez bizony ma is, ha nem is vallási, de egészségi okokból is hasznos lenne. És ha valaki még, pláne, szereti is a halat, rákot, tengeri „herkenyűket”, akkor ezek étrendbe iktatásának csak anyagi és beszerzési akadálya lehet. Ami, természetesen, nem elhanyagolható.
A ponty, a harcsa, a keszeg, a kárász, szerintem, mindenütt kapható, és egyre több helyen vásárolhatunk tengeri halakat is. A harcsa azért kitűnő választás, mert a gerincen kívül nem nagyon van benne szálka, ezért gyerekeknek és időseknek is ideális.
 
 
A hal sütése végtelnül egyszerű, fűszerezése minimális, különböző köretekkel – ami nálam általában zöldség, ritkábban burgonya, vagy a kettő együtt –, tehetjük változatossá. Készíthetjük paradicsommal, édesköménnyel, uborkával
A sütési idő betartására kell ügyelni, hogy a hal ne maradjon nyers, túlsütve pedig ki ne száradjon. Általánosan elfogadott sütési idő friss halaknál 5-7 perc a hal vastagságának minden centiméterére. Fagyasztott halaknál ez 10 perc/cm.
Most harcsát, és hozzá póréhagymát sütöttem. A sült póréhagyma édeskés és a hal sós, esetleg enyhén citromos íze – csodás harmóniát alkot. Tengeri hallal is kitűnő, szelet helyett vehetünk halfilét.
 

Hozzávalók: 4 szelet hal, só, 50 g vaj a sütéshez
- a sült póréhagymához: 4 póréhagyma, 2-3 ek olívaolaj, durva szemű tengeri só
 

Elkészítés:
A halszeleteket sütés előtt 10 perccel sózzuk be, és grillserpenyőben vajon oldalanként 2-3 perc alatt (a halszelet vastagságának függvényében) süssük meg. 

A póréhagymát mossuk jól meg, vágjuk le a végét és a zöld leveleit, csak a fehér részét használjuk. Vágjuk szalagszerű csíkokra a hagymát úgy, hogy a teteje egyben maradjon, vagyis a vágást a tetejétől 2-3 cm távolságra kezdjük el. Az így előkészített hagymákat helyezzük egy rétegben sütőtepsire, locsoljuk meg az olívaolajjal, mozgassuk óvatosan át, hogy az olaj mindenütt érje, és 200°C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg.
Szórjuk meg tengeri sóval, és a megsült hallal tálaljuk. Adhatunk hozzá majonézt, vagy/és a póré gyenge zöld részéből pár karikát, esetleg cseppenthetünk rá pár csepp citromlevet. 
A majonézt ajánlatos házilag elkészíteni, pár perc alatt kész, friss, finom és tartósítószert nem tartalmaz. Én így készítem.



6 megjegyzés:

Marka írta...

Nagyon szép lett, igazán finom is lehet!

leon írta...

Ez tényleg nagyon klassz.Még nem sütöttem pórét, de ki kell próbálnom!

Édeskonyha írta...

Jó ötlet, megkóstolnám ezt is. Nálunk is jó kis böjti ebéd lenne. Szeretnélek megkérni, hogy a blogokon dúló húsvéti készülődés jegyében ajánlj nekünk egy kis húsvéti menüsort, vagy csak simán húsvétra is jó finomságokat a blogodról és ha lehet add tovább a meghívást. Remélem nem bánod, hogy rád gondoltam :)

wanna írta...

Köszi..., igen, érdemes megkóstolni a sült pórét, szerintem zseniális :)
Édeskonyha köszi, hogy rám gondoltál, a tavalyi húsvéti ajánlóm szerintem most is megállja a helyét: a húsleves nálam igazi ünnepi leves, és természetesen sonka, tojás, töltött borda, húsvéti kalács ...
IME:
http://relaxotour.blogspot.hu/2012/04/husveti-ajanlo.html

Műkedvelő Hedonista írta...

Ez úgy, ahogy van szuper!!! És a fotó is...

Édeskonyha írta...

Tényleg megállja a helyét, de annyira tetszett a tavalyi, hogy gondoltam ismét felkérlek ;)