2013-07-14

Lecsó, lecsó, ...



Nem tudom van-e valaki aki nem szereti a lecsót, ezt az igazi magyar "klasszikust", bár eredetileg talán balkáni eredetű. Az elkészítési módja természetesen vidékenként, esetleg már családon belül is változhat. Lehet kolbásszal, tojással, esetleg rizzsel, de még káposztával is készíteni. Van aki a paradicsomokat meghámozza, van aki nem. Nálam a lecsó kolbásszal és tojással készül, a paradicsomok hámozatlanul kerülnek bele. A lecsóra, mint minden más ételre érvényes szabály, hogy kitűnő étel csak kitűnő alapanyagokból készíthető.

Szerintem a "lecsópaprikaként" árusított, másod-, harmadosztályú, vékony húsú paprikából jó lecsó nem készíthető. Ezért én a lecsóhoz mindig nagy, vastag húsú, már pirulni kezdő, friss, paprikákat vásárolok. Hogy ez mennyire felel meg a "nagykönyvben" leírtaknak, nem tudom, de nekem ez az elkészítési mód vált be. 
  

Hozzávalók: 1 kg paprika, 70-80 dkg paradicsom, 50-60 dkg vöröshagyma, 100 g füstölt szalonna, 150 g füstölt kolbász, 5-6 tojás, őrölt, piros paprika, só, ízlés szerint

Elkészítés:
Egy lábasban az apró kockára vágott füstölt szalonnát süssük üvegesre, dobjuk rá a karikára vágott hagymát, és süssük meg. Ha a hagyma megsült, a tűzről levéve, szórjuk meg az őrölt paprikával, keverjük bele a vékony karikára vágott kolbászt, tegyük vissza a tűzre, és folyamatosan kevergetve 1-2 percig még süssük. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Sózzuk ízlés szerint, de ügyeljünk a sózással, mert a szalonna és a kolbász eleve sós. Folyamatosan kavargatva, kezdjük sütni (amíg a paradicsom levet nem ereszt, hogy a lecsó le ne égjen), és fedő alatt pároljuk készre. Ha a paprikák megpuhultak, adjuk hozzá a felvert tojásokat, keverjük át, és vegyük le a tűzről. A tojások a forró masszában így is megsülnek. Ha a lecsó nem gyerekeknek (is) készül, tehetünk bele erős paprikát. 




2 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Egészen két évvel ezelőttig belém tömni sem tudták volna, annyira nem szerettem - talán azért mert nem is ettem...:) Most minden nyáron legalább egy héten egyszer elkészül, imádom...:) Alig várom, hogy beérjenek a paradicsomok a kertben, és a házi hagymával, és paprikával az idné még elrakásra is készülni fog...:)

Hankka írta...

Egy pár évvel ezelőttig én sem ettem meg, aztán egyszer csak megvilágosodtam :), és rájöttem, hogy milyen finom is tud lenni! :) A paradicsom nálunk hámozódik és nem maradhat el a lecsóról a tojás! :)