2014-10-24

Vajas, sajtos pogácsa
A különböző pogácsák igazi vendégváró falatok, sokféleségüknek csak a fantázia és az elkészítésükre szánt idő szab határt. Készülhet kelt tésztából, tepertővel, sajttal, túróval...
Ha kevés az időnk, akkor választhatjuk a legegyszerűbbet, este összekeverjük a hozzávalókat, másnap megsütjük. Ha több időt szánunk rá, akkor hozzáláthatunk egy kelt tésztás pogácsának, ha pedig valami extrát akarunk, akkor kelt tészta és hajtogassunk...Hozzávalók: 20 g 1 dl tejben felfuttatott élesztő habja, 300 g liszt, 150 g vaj, 1 csipet cukor, 2 mk só, 1 kis pohár 140 g tejföl, 1 egész tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez és sajt a tetejére
 

Elkészítés:
Keverjük a langyos tejhez a cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. Szitáljuk át a lisztet, keverjük hozzá a sót és morzsoljuk össze a hideg kis kockára vágott vajjal, mint a linzer tésztánál. Adjuk a vajas-morzsás keverékhez az egész tojást, a felfuttatott élesztő (csak a) habját, a tejfölt és gyúrjuk össze. Könnyű tésztát kapunk. Meleg helyen kelesszük duplájára, ez kb. 1 óra. Ezután a tésztát nyújtsuk ki, háromszor hajtogassuk 20-25 percenként, végül nyújtsuk ujjnyi vastagra. Egy éles késsel kockázzuk be a tészta tetejét és szúrjuk ki a pogácsákat. Tetejüket kenjük meg a tojássárgájával, szórjuk meg a reszelt sajttal.
Rakjuk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire és még pihentessük 10-12 percet. Ezt követően 180
ºC  fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 20-25 perc alatt.

A hajtogatás különböző módon történhet, ahány ház, annyi szokás. Hajthatjuk a tésztát egyszerűen „háromba” vagy „négybe”.

Nálam ez így néz ki: a kinyújtott tészta két - bal és jobb - szélét középre hajtom, ezután ezt megismétlem az alsó és felső végével. Megfordítva pihentetem, hogy a hajtogatás alulra kerüljön. 

A hajtogatásról  a ciabatta-nál találhtató egy video, természetesen most a hajtogatás  gyúródeszkán történik, doboz nélkül.


2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Gyönyörűségesen puhának látszik, és ide érzem az illatát! :-)

wanna írta...

igen, igen, könnyű, puha, illatos, és a hajtogatásnak köszönhetően "leveles"...