2016-02-08

Kossuth-kifli



Gyermekkorom kedvenc süteménye volt a Kossuth-kifli, persze, ahogy anyukám sütötte. Imádtuk! És nemcsak a szép formája miatt. Tökéletessé a tetején lévő vagdalt, sült dió tette. Most én is megpróbálkoztam vele, és igen, finom lett.

De ki kell hangsúlyoznom, hogy vagdalt dió kell a tetejére. Én most a diót egy mozsárban törtem "durvára", és van különbség. Szebb is, és talán dió ízét is jobban kiadja a vagdalt forma.


Hozzávalók: 300 g liszt, 150 g kristálycukor, 250 g vaj, 5 tojás, 1 kezeletlen citrom, 1 csipet só, dióbél és porcukor a tetejére ízlés szerint

Elkészítés:

A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral és a puha vajjal, adjuk hozzá a sót, a citrom levét és lereszelt héját, majd dolgozzuk bele a lisztet. Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a masszába.
Töltsük a kész masszát egy kivajazott és enyhén kilisztezett sütőformába, szórjuk meg a vagdalt dióval, és 180
°C-fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük meg. A készenléti fokozatot tűpróbával ellenőrizzük.
Miután kihűlt, egy kiszúróval vágjuk ki a kifliket, és szórjuk meg porcukorral.
Vaníliasodóval, vagy egy gombóc vaníliafagylalttal kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések: