2016-09-10

Zöldségtorony rucolával



A padlizsán vagy tojásgyümölcs Dél-Kelet Ázsiából származik. Sok változata van: lila, fehér, zöld, sárga, sőt csíkos is. Sokféleképpen készíthető: lehet előétel vagy főétel, grillezhetjük, süthetjük serpenyőben, de készülhet belőle krém-zakuszka is. Vásárláskor mindig feszes, fényes és kemény húsú nem túl nagy padlizsánt válasszunk.
Nálam általában meleg előétel készül belőle, mint a sült padlizsánkarikák, vagy a töltött padlizsán, az Imam Bayildi.

Ennek a mai zöldségtoronynak is a padlizsán a fő alkotóeleme, elkészítése egyszerű, gyors, kb. 30 perc.  


Hozzávalók: 2 kisebb padlizsán, 1 cukkini, 2 sonkahagyma, 2 közepes paradicsom, 50 g füstölt cheddar sajt, egy marék rucola, só, frissen őrölt bors, olívaolaj

Elkészítés: 

A padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot vágjuk 6-7 mm-es karikára, a hagymát vékony szeletekre. A padlizsánt sózzuk be, hagyjuk a sóban állni 10-15 percet, utána nyomkodjuk ki belőle a sót. 
Süssük a padlizsánt, a cukkinit olajjal megkent grillserpenyőben oldalanként 3-4 percig, a hagymát üvegesre.  
Tornyozzuk egymásra a felszeletelt zöldségeket, a rétegeket sózzuk, borsozzuk, szórjuk vagy egy ecsettel kenjük meg olajjal és rakjunk közé vékonyra szeletelt sajtot. A torony tetejére sajt kerüljön. 
Süssük a zöldségeket 10 percig 200 C-fokra előmelegített sütőben. 
Tálaljuk rucolával, melyet locsoljunk meg olívaolajjal és balzsamecettel.


Nincsenek megjegyzések: