Az paradicsom minden ősszel nagyon sokféle formában kerül a kamrámba. Kihagyhatatlan!
Bármelyik variáció készülhet piros, sárga, akár zöld paradicsomból is, egyik finomabb, mint a másik. A fűszerezés változó...
A lényeg a tökéletes, egészséges, viszonylag kemény paradicsom, mert a túlérett sterilizáláskor széteshet. Lucullus vagy más apró fajta.
Az alapízesítés az egész paradicsomnál-nál leírtak szerint történik. Aztán a variációk sora majdhogynem végtelen.
Esetleg annyi különbséggel, hogy a zöld paradicsom felöntőlevébe több cukor kerül. Ízlés szerint.
Nagyon különleges a hagymás-petrezselymes-zelleres paradicsomsaláta, mely szintén készülhet bármilyen paradicsomból.
Kísérleti konyhámhoz hűen, a fűszerezést illetően az idén is születtek új verziók:
- az alap felöntőléhez (1l víz, 5-6 cl ecet, 1 ek só, 2 ek cukor) pluszban tettem 1 tk hársmézet
- üvegenként pluszban 2-3 szem szegfűborsot, és felváltva bazsalikomlevet, oregánót, zellerszárat, levelet.
Ezek sikeréről vagy sikertelenségéről beszámolok jövőre...
Nagyszerű csemege a hagymás, chilis, cikkekben eltett zöld paradicsom. Sült húsokhoz kitűnő.
És természetesen mindez készíthető koktélparadicsomból is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése