2017-01-28

Meggyes - csak egyszerűen



Igaz, a meggynek nem most van szezonja, de ha valami egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom süteményre vágyunk, akkor ez a pite, mirelit magozott meggyel tökéletes választás. Délutáni teához ideális. Természetesen ugyanezen recept alapján elkészíthető az almás vagy a körtés változat is. Csak akkor a meggy kellemes savanyúságát pár csepp citromlével pótoljuk, úgy, hogy a vékony cikkekre felszeletelt almát vagy körtét meglocsoljuk egy fél citrom levével.


Hozzávalók: 250 g liszt, 250 g cukor, 2 tojás, 300 ml tejföl, 1 tk vaníliaesszencia, 500 g meggy, 1 sütőpor, 1 csipet só

Elkészítés:

Szitáljuk át a lisztet, és keverjük össze a sütőporral, a sóval. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, adjuk hozzá a vaníliát, a tejfölt és dolgozzuk össze. Ezután a tojásos-cukros-tejfölös masszához (nedves keverék), részletekben, fokozatosan keverjük hozzá a sütőporos lisztet (száraz keverék), és dolgozzuk össze homogén masszává.
Közben a mirelit meggyet hagyjuk kiolvadni.  

Egy sütőtepsit kenjünk ki vajjal, szórjunk meg kevés liszttel, töltsük bele a masszát és rakjuk rá sűrűn a meggyet.
Süssük a pitét előmelegített sütőben 180°C fokon 30-35 perc alatt készre. A készenléti állapotot tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk a pitét a tepsiben kihűlni. 
Tálaláshoz vágjuk a pitét kis kockákra és szórjuk meg porcukorral.

Nincsenek megjegyzések: