2017-05-08

Spárgakrémleves kókusztejjel



Itt van végre a spárgaszezon! Csodás dolgok készülhetnek belőle, igazi elegáns zöldség, és nem mellesleg egészséges is nagyon. A fehér spárga inkább levesnek, a zöld pedig köretnek, egytálételnek az igazi. De kivételként említhetjük a spárga hollandi mártással, ami csak fehér spárgából képzelhető el.

Maradva a fehér spárgánál, egy csodás kicsit egzotikus spárgakrémleves receptje következik.


Hozzávalók:
500 g fehér spárga, 400 ml kókusztej konzerv, 1 l húsleves, 1 hagyma, 2 ek olívaolaj, 3-4 kaffir lime levél, 2 közepes burgonya (sűrítésnek), só, frissen őrölt bors, 1-3 ek lime-vagy citromlé
A tálaláshoz koriander- vagy mentalevél


 
A hagymát kockázzuk fel, és egy közepes lábasban és az olívaolajon dinszteljük meg. 

A spárgákat alaposan mossuk meg, fás végeit vágjuk le és hámozzuk meg. A spárgacsúcsokat vágjuk le és tegyük félre.
A spárga hámozásáról, már korábban itt írtam. A levágott végeket és héjat, mivel sok értékes anyagot tartalmaz, ne dobjuk ki, hanem kevés sós vízben, 1 tk vajjal főzzük kb. 30 percig. A főzővízhez adható egy kávéskanálnyi cukor is. Szűrjük le, a főzőlevet tegyük féltre.
A megdinsztelt hagymára öntsük rá a húslevest, a spárga főzőlevét, a kókusztejet, adjuk hozzá a kaffirlimelevelet, az apróra vágott burgonyát és főzzük kb. 15 percig, amíg a burgonya megfő. Sózzuk, borsozzuk. Közben a levágott spárgacsúcsokat a fazékra helyezett párolóedényben vagy ennek híján egy szűrőben pároljuk meg. Amikor a burgonya és a spárga is átfőttek, akkor a fazekat vegyük le a tűzről, a kaffirlimeleveleket szedjük ki belőle, majd botmixerrel pürésítsük a levest.
Tálaláskor helyezzük a leves tetejére a párolt spárgafejeket, a felaprított koriander-vagy mentalevelet, ízesítsük a limelével, esetleg szórhatunk a levesre pirított natúr, összetört pisztáciát.

Nincsenek megjegyzések: