2019-02-22

Ír szódás kenyér



Sokan tudjátok, hogy a jó kenyér a "gyengéim" közé tartozik. Ha éppen nem tudok valamelyik kézműves pékségben kenyeret venni, akkor inkább sütök. Viszont a kenyérsütés nem tartozik a legegyszerűbb dolgok közé. De mottóm szerint, azaz "kísérletezni jó", sokféle kenyér került már ki a konyhámból. Volt amelyik elsőre nem sikerült, de sohasem adom fel, előbb, utóbb....
Sütni szoktam focaccia-t, ciabatta-t, dagasztás nélküli kenyeret, francia baguette-t, vajas kiflit - mind csodás.
Nagyobb kihívás a húsvéti kalács elkészítése, de megéri, semmilyen bolti kalácshoz nem hasonlítható finomság.


Viszont ha elfogyott a kenyér és nagyon sürgősen kell valami, akkor remek választás ez az ír szódás kenyér, és általában a hozzávalók is mindig rendelkezésre állnak.
Dagasztani, keleszteni nem kell, csak egyszerűen össze kell keverni a hozzávalókat, megformázni és megsütni. Kevesebb, mint egy óra alatt finom kenyér kerül ki a sütőből.

Most ez a kedvencem. Ha véletlenül sem író, sem kefir nincs otthon, akkor joghurt és víz keverékével sütöm, 2/3-1/3 arányban keverve a joghurtot a vízzel.


Hozzávalók: 450 g liszt, 400 ml író, vagy kaukázusi kefir, 1 tk szódabikarbóna, 2 tk só




Elkészítés:
Az alapanyagokat egy tálban keverjük össze és kézzel gyúrjuk jól át. Elég ragacsos a massza, de ez a jó.
Rakjuk át a masszát egy liszttel jól megszórt gyúródeszkára és formázzunk belőle cipót.
Helyezzük a cipót sütőpapírral bélelt tepsire, késsel vágjuk be kereszt alakban, és 200 C-fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 perc alatt szép ropogósra.

Nincsenek megjegyzések: