2019-05-12

Bodzalimonádé



Köztudottan semmilyen, boltokban árusított üdítőnek nem vagyok a híve, szomjoltásra szénsavmentes ásványvíz vagy szűrt víz az igazi. Viszont a házilag készített limonádénak nincs párja. Friss, üdítő, adalékanyag-mentes, egyszerű az elkészítése, és mindig a szezonális gyümölcsöket használhatjuk. Ez alól kivétel a bodza, mivel az üdítő és a szörp is a virágjából készül.
Most van a „bodzaszezon”, csodálatosan virágoznak és illatoznak a bodzabokrok, érdemes gyűjteni a virágját, mert készíthető belőle limonádé, szörp és szárítva télen teát főzhetünk belőle, amely kiválóan alkalmazható meghűléses megbetegedéseknél, lázcsillapító és immunerősítő hatása van.
A virágokat akkor kell gyűjteni, amikor nyílni kezdenek, és eső után pár nappal, mivel az eső kimossa a virágport és nem lesz olyan illatos, ízes a belőle készült ital. Természetesen nem forgalmas utak mentén, mert sok káros anyag halmozódhat fel a növényekben.

Hozzávalók: 3 l víz, 5-6 nagy bodzavirág, 4-5 ek cukor, 1 kk citromsav, 1 citrom

Elkészítés:
Egy üveget megtöltöttem vízzel, ha csapvizet használunk, a vizet fel kell forralni és lehűteni. Én most szűrt vízből készítettem a limonádét. Ha tiszta levegőjű helyen szedtük a virágokat, megmosni sem kell, mert kimossuk belőle az értékes virágport. Beletettem a cukrot, a citromsavat, összekevertem, miután a cukor elolvadt, a rátettem a vékony karikára szeletelt citromot és a virágokat. Három-négy nap múlva már fogyasztható. A végeredmény, semmivel össze nem téveszthető, illatos, hűsítő ital. 


Csodálatos ízeket érhetünk el, ha a limonádét mentalevéllel gazdagítjuk. 

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Imádom, most naponta készítem, már 2 nap után is élvezhetően finom és felüdítő az íze.

wanna írta...

Mi sem hagynánk ki... :)