2019-12-04

Porhanyós, almás keksz



Mindenkinek van egy príma almás süti receptje, itt a blogon is található jó néhány... Nem is tudom, melyiket ajánljam, csodás, kedvenc receptek. A kicsit bonyolultabbakat, mint a franciák "numberone-ja", a Tarte Tatin, vagy egy "álomfinom" habos, vagy krémes pudingos kedvencet, vagy az egyszerűbbnél is egyszerűbb almatorta-át, nem beszélve a hagyományos almás, porlós, rácsos süteményekről. 


Kekszről, pláne almás kekszről eddig még nem volt szó, kitűnő teához, kávéhoz, vagy "csak úgy" ...
Következzen a csodás és egyszerű recept.


Hozzávalók: 3 alma, 350 g liszt, 100 g cukor, 2 tojás, 1 sütőpor (15 g), vaníliakivonat vagy vaníliás cukor, 100 g lágy vaj

Elkészítés:
Kézi mixer segítségével, verjük fel a tojásokat. Keverjük hozzá a cukrot és a vaníliát, mixeljük tovább, míg krémes habos masszát nem kapunk. Adjuk a keverékhez a lágy vajat, keverjük jól össze. Adjuk a masszához a liszt felét, melyet előzőleg összekevertünk a sütőporral. Ezután már csak egy kanállal adagoljuk a masszához a maradék lisztet és jól keverjük össze.

Hámozzuk meg az almát és vágjuk kb. 5 mm kis kockákra. Keverjük az almát a masszához. 
Egy sütőpapírral borított tepsire, halmozzunk egy kanál segítségével kis, gombóc formájú halmokat. 
Ebből a mennyiségből 16 darab "gombóc"- keksz formázható.
Süssük a kekszet 170 C-fokra előmelegített sütőben légkeverésen 15 percet, utána emeljük meg a sütő hőmérsékletét 180 C-fokra és alsó-felső sütésen süssük a kekszeket még kb. 15 percig. 
A készenléti állapotot tűpróbával ellenőrizzük. 
Hagyjuk a kekszeket rácson hűlni és tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.


Nincsenek megjegyzések: