2020-01-27

Savanyúkáposztás bableves füstölt csülökkel



Nem diétás, nem vegán, nem is gyorsan készíthető... De mégis, mikor, ha nem most, ebben a szomorkás, szürke télben... és természetesen szeretjük is nagyon.
Mint mindig, most sem elhanyagolható az alapanyagok minősége. Szerintem kritikus összetevője ennek a levesnek a savanyú káposzta, mert igazán finomat, nem könnyű beszerezni, hacsak nem mi magunk raktuk el ősszel.
A gyorsérlelt, zacskós, dobozos, tartósítószeres változatok nem hiszem, hogy jót tesznek bármilyen ételnek. Viszont jó bab és csülök az sosem gond, van választék...


Hozzávalók 6 személyre: 250 g száraz bab, 300 g savanyú káposzta, 400-500 g csülök, 1 ek liszt, 1 ek zsír, 1 tk csemege paprika

Elkészítés: 

A boltokban, piacokon általában egész füstölt csülköt lehet vásárolni, ezért én azt meg is főztem, de a levesbe csak a felét tettem. 
Ha nagy társaságnak főzünk, akkor az egész csülökhöz a fent felsorolt mennyiségek dupláját vegyük. 
Mivel ennél a levesnél minden hozzávalónak más-más az elkészítési ideje, úgy tűnt a legcélszerűbbnek, hogy mindent külön megfőzök és a végén keverem össze a hozzávalókat.  
Szóval, először is mossuk meg a szárazbabot 2-3 vízben, mert az áztató lében érdemes feltenni főni, és áztassuk be egy éjszakára. 
Másnap tegyük fel főni a babot az áztató lében, melyhez, ha szükséges, öntsünk valamennyi hideg vizet és enyhén sózzuk meg. 
A csülköt is érdemes beáztatni 1-2 órára, hogy a végén ne legyen nagyon sós. 
Én a csülköt általában kuktában főzöm, sokkal gyorsabb, minőségbeli különbség nem észrevehető, és így kb. 1 óra alatt, 1 l vízben megfő. 
Ha nem kuktát használunk, akkor legalább 2-2,5 liter vízbe kezdjük el a főzést, mert a főzési idő sokkal hosszabb és a víz elfő. 
Az ősszel eltett savanyú káposzta - ilyenkor tél végén, már érett, eléggé savanyú - mossuk át legalább kétszer cserélve a vizet, vágjuk kicsit össze és külön fazékban főzzük meg. 
Közben készítsük el a rántást: a zsíron pirítsuk meg a lisztet, ha kész keverjük hozzá a piros paprikát, öntsük fel hideg vízzel és forraljuk fel.
Ha minden elkészült, marad a hozzávalók összekeverése, készre főzése. 
A káposztát szűrjük le, de a főzőlét tartsuk meg, mert a végén ezzel a savanyú lével még "beállíthatjuk" az ízeket. 
Szedjük ki a csülköt a főzőléből, hűtsük le és a főzőlevet szűrjük át egy fazékba, ez lesz a bableves alapja.
Szeleteljük fel a levesbe szánt csülköt - a többi fogyasztható tormával céklával, reggelire, vacsorára -, és rakjuk vissza a főzőlébe, keverjük hozzá a káposztát és a megfőtt babot a főzőlevével együtt. 
Adjuk a leveshez a rántást és mérsékelt tűzön forraljuk össze. 
Ha szükséges, ízesítsük, sóval, borssal és a káposztalével.
Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.



Megjegyzés: ahogy mondják, "ahány ház, annyi szokás", és általában mindenkinek van egy jó receptje... 
A rántás sokak konyhájából "kikerült", úgymond az egészséges táplálkozás jegyében, ezért aztán a habarást preferálják. Én viszont tejfölt el sem tudok képzelni ehhez a leveshez, szerintem kimondottan "jót tesz neki" a rántás. ... de hát ahogy feljebb említettem... 
Jó főzést és kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések: