2020-03-30

Mustáros, vörösboros marhapörkölt



A marhahús talán az egyik leggazdagabb élelmiszer, jó fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás. Tartalmaz B vitamint, cinket, vasat. Csodás ízgazdagsága, széles körű felhasználhatósága teszi igazán népszerűvé az egész világon. Főzve, párolva, sütve, grillezve egyaránt tökéletes.
Igaz, sokat számít a marhahús minősége is, és manapság nálunk még a jó marhahús beszerzése és az ára is gondot okozhat. Ha viszont találunk egy jó hentest, akkor gyakran fogjuk beiktatni az étrendünkbe. 


Minden húsnál igaz, de a marhánál különösen, hogy az elkészítendő ételhez a marha melyik részét vásároljuk meg. Aki most ismerkedik a marhahús felhasználási módozataival, jó, ha tanulmányozza egy kicsit a szakácskönyvekben, de a weben is mindenhol elérhető ábrákat a marha részeit illetően. 
A marhapörkölthöz a lábszárat javaslom.

Hozzávalók: 1 kg lábszár, 2 ek olaj, 50 g vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek liszt, 2-3 dcl vörösbör vagy barna sör, két szelet fehér kenyér
Fűszerezés: só, pár szál friss kakukkfű, 2-3 babérlevél, 1 ek dijoni mustár

Elkészítés:
Vágjuk a húst kb. 3×3 cm-es kockára, sózzuk meg és forró olaj és vaj keverékén egy lábasban "kérgezzük" meg pár perc alatt, amíg a színe elváltozik. A húst szedjük ki és tegyük félre.
Ebben a lábasban süssük meg a hagymát.
Rakjuk vissza a húst a hagymára, szórjuk meg a liszttel és öntsük fel vörös borral vagy barna sörrel. Ami a lisztet és a sört illeti, azt egy neves belga szakács receptjében láttam, szerinte a liszt minden ilyen sütéskor "jót tesz" az ételnek, a sör pedig pláne ....
Fűszerezzük kakukkfűvel, babérlevéllel.
Kenjünk meg két szelet kenyeret dijoni mustárral és rakjuk a húsra.
A főzés közben a kenyér beolvad a szaftba - eltűnik.
Kb. 1 óra alatt pároljuk készre.
Tálaljuk nokedlivel, krumplipürével vagy makarónival. 

Sajnos most a kész ételről fotó nem "tudott" készülni olyan gyorsan elfogyott. Talán legközelebb.