2020-10-07

Nyúl almaborban sütve



Ha még soha nem készítettetek nyulat, most itt a remek alkalom. Tudom, sokan idegenkednek a "nyuszitól", de nem érdemes kihagyni. Nem véletlenül a francia konyha nagy kedvence, de a régi magyar konyhában is megtalálható volt. Más kérdés, hogy manapság nemigen kapható mindenhol, de, ha ráakadunk, akkor kihagyhatatlan. Nekem szerencsém van, mert van egy "lelőhelyem", ahol sem mindig, de néha kapható.

Ez a Szentendrén található Friss Élelmiszerbolt. A kiszolgálás olyan tökéletes, hogy a nyulat szakszerűen fel is darabolják, mert nem biztos, hogy otthon nekilátnék. (A csirke már nem fog ki rajtam...). Ezt a nyulat most egy francia recept ihlette, almabor, méz, zöldségek, tökéletesen kiegészítik a nyúl vadhúsra emlékeztető zamatát. Igazi ünnepi fogás.




 

Hozzávalók: 1 nyúl, 6 darabra vágva, a májával együtt, 2 apróra vágott sárgarépa, 100 g friss gyöngyhagyma vagy 4 durvára vágott mogyoróhagyma, 1 apróra vágott szárzeller, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek Calvados, 200 ml száraz almabor, 1 csokor garni (friss kakukkfű, petrezselyem, babérlevél csokorba kötve). 150 ml tejszín, 3 ek méz, 1/2 tk étkezési keményítő, 3 ek olívaolaj, 1,5 ek vaj

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat és a vajat. Pirítsuk körbe a nyulat, közben sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a húst a serpenyőből és tegyük félre.

Mérsékeljük a lángot, majd dobjuk a serpenyőbe az előkészített zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, és pirítsuk 5-6 percig.

Tegyük vissza a zöldségekhez a nyulat, öntsük rá a Calvadost, és hagyjuk sisteregni egy percig. Adjuk hozzá az almabort és a garnit. A Bouquet garni a francia konyha friss alap fűszerkeveréke, mely a most felsoroltakon kívül tartalmazhat még majorannát is, a felhasználástól függően. Forraljuk fel, fedjük le, és takaréklángon pároljuk 40-45 percig. Félidőben forgassuk meg a húsdarabokat.

Vegyük ki a nyulat a serpenyőből, alufóliával letakarva tegyük félre. Öntsük a serpenyőbe a tejszínt és a mézet, forraljuk fel a mártást, majd 5-10 perc alatt főzzük sűrűre. Közben tegyünk át néhány evőkanál mártást egy tálkába, és keverjük el benne a keményítőt. Öntsük a keveréket a mártáshoz és folytonos keverés mellett főzzük a mártást sűrűre. Tegyük vissza a nyulat a mártásba és melegítsük át. A garnit dobjuk ki.

Tálaláskot szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy turbolyával. Köretként hosszú szemű vadrizs, kikoricakása vagy édesburgonya illik hozzá a legjobban.


Nincsenek megjegyzések: