2020-10-01

Kapros tökfőzelék


A tökfőzelék, és általában minden főzelék, nem tartozik a legkedveltebb fogások közé, pláne a gyerekek körében. Így volt ez nálunk is. Eddig. Nem vagyunk "főzelékes" család, de az utóbbi időben "berobbant" ez a tökfőzelék a konyhánkba, és most már ott tartunk, hogy szezonban egyre gyakrabban készül. És újabban nemcsak tökből, hanem cukkiniből is. Talán az még finomabb.
 

Hozzávalók: 1 nagyobb tök vagy cukkini kb. 1,0-1,5 kg, 2 ek olaj, 1 kis pohár tejföl, szárított kapor vagy 1 csokor friss kapor, 1 közepes fej hagyma, cukor, ecet, só, bors, csemege paprika, ízlés szerint

Elkészítés: 

A tököt hámozzuk meg és gyaluljuk le. Sózzuk be és locsoljuk meg 1 ek ecettel és hagyjuk állni. Ha van borecetünk az még tökéletesebbé teszi. Közben tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apró kockára és egy szűrőre rakva mossuk meg. Ettől a hagyma szerintem lágyabb, finomabb lesz. Természetesen ez a művelet kihagyható. Az olajon pároljuk/süssük a hagymát fedő alatt 10 percig. Ezután szórjuk meg a hagymát egy evőkanál liszttel és pirítsuk pár percig, most már fedő nélkül. Ha szárított kaporral készítjük, adjuk hozzá. Kevés csemege paprikát is tehetünk bele, szép színt kölcsönöz a főzeléknek. A tököt nyomjuk ki a sós-ecetes léből, keverjük a hagymához és folyamatosan kevergetve pirítsuk együtt pár percig. Ezután adjunk hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet, forraljuk fel és főzzük készre. A főzés vége felé keverjük hozzá a tejfölt, a friss kaprot, ízesítsük egy kevés cukorral, borssal és még néhány percig főzzük együtt. 

Tálalhatjuk fasírttal, pörkölttel.

Nincsenek megjegyzések: