Hozzávalók: 1 nagyobb tök vagy cukkini kb. 1,0-1,5 kg, 2 ek olaj, 1 kis pohár tejföl, szárított kapor vagy 1 csokor friss kapor, 1 közepes fej hagyma, cukor, ecet, só, bors, csemege paprika, ízlés szerint
Elkészítés:
A tököt hámozzuk meg és gyaluljuk le. Sózzuk be és locsoljuk meg 1 ek ecettel és hagyjuk állni. Ha van borecetünk az még tökéletesebbé teszi. Közben tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apró kockára és egy szűrőre rakva mossuk meg. Ettől a hagyma szerintem lágyabb, finomabb lesz. Természetesen ez a művelet kihagyható. Az olajon pároljuk/süssük a hagymát fedő alatt 10 percig. Ezután szórjuk meg a hagymát egy evőkanál liszttel és pirítsuk pár percig, most már fedő nélkül. Ha szárított kaporral készítjük, adjuk hozzá. Kevés csemege paprikát is tehetünk bele, szép színt kölcsönöz a főzeléknek. A tököt nyomjuk ki a sós-ecetes léből, keverjük a hagymához és folyamatosan kevergetve pirítsuk együtt pár percig. Ezután adjunk hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet, forraljuk fel és főzzük készre. A főzés vége felé keverjük hozzá a tejfölt, a friss kaprot, ízesítsük egy kevés cukorral, borssal és még néhány percig főzzük együtt.
Tálalhatjuk fasírttal, pörkölttel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése