2020-05-26

Mille-Feuille szamócával



A Mille-Feuille - jelentése, ezerlevelű - egy igazán látványos desszert, a francia konyha remeke, mondhatjuk a franciák krémese. Alapja egy leveles tészta, tölteléke alapesetben vaníliakrém, díszítése, bogyós gyümölcsök.
Leveles tészta elkészítése amúgy nem lenne egyszerű feladat, de szerencsére nagyon jó minőségben már sok helyen kapható. Így a Mille-Feuille elkészítése nem okozhat senkinek komoly gondot, kezdők is megpróbálkozhatnak vele.
Az eredmény pedig magáért beszél.



Hozzávalók:

- az alap: 1 csomag leveles tészta, 1 ek kristály cukor
- a krém: 3 tojássárgája, 50 g porcukor, 300 ml tej, 1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1 tk vaníliakivonat, 20 g kukoricakeményítő vagy liszt

Elkészítés:
A leveles tésztát hajtogassuk ki és vágjunk belőle egyforma méretű kockákat vagy téglalapokat. A számuk hárommal osztható kell, hogy legyen, mert egy Mille-Feuille három rétegből áll.
Rakjunk egy tepsire sütőpapírt, szórjuk meg a kristálycukorral, és helyezzük el rajta a kivágott lapokat. Szórjuk meg ezt az oldalukat is cukorral, helyezzünk rá még egy sütőpapírt és nehezékként egy másik tepsit.

165 C-fokra előmelegített sütőben süssük a lapokat 10 percig, majd vegyük le a tepsit és a sütőpapírt, szórjunk a tésztára még egy vékony réteg cukrot és a sütő hőmérsékletét felemelve 190 C-fokra süssük 8-10 perc alatt készre.
Közben készítsük el a krémet. 

Egy fazékban hevítsük forráspontig 200 ml tejet, melybe belekevertük a vaníliarúd kikapart belsejét, vagy a vaníliakivonatot. 
A tojások sárgáját keverjük ki a porcukorral, adjuk hozzá a maradék hideg tejet és a kukoricakeményítőt vagy lisztet, majd keverjük óvatosan az előzőekben felforrósított vaníliás tejhez, melyet folyamatos keverés mellett sűrítsünk krémmé. 
A kihűlt krémmel töltsük meg a lapokat, rakjuk körbe a kiválasztott gyümölcsökkel, szórjuk meg porcukorral.
A Mille-Feuille tetejére a gyümölcsök alá rakhatunk tejszínhabot is. 


Nincsenek megjegyzések: