2020-11-02

Sült csirkeszárnyak


Nem tudom, ki hogy van vele, de nálam a mézes csirkeszárnyak "előkelő" helyet foglalnak el a csirkés ételek között. Lehet, hogy kevés hús van egy szárnyon, de az fantasztikusan finom, és megéri "megküzdeni" érte. Lényeges a pácolás, a sütési idő és a hőmérséklet, mivel tényleg kevés hús van a szárnyakon, ezért nem szabad túlsütni, mert kiszárad.

Ha ezt a pár dolgot betartjuk egy igazán csodás új dolgot honosíthatunk meg a konyhánkban, és nem csak a "kínai" gyorséttermek csirkeszárnya alapján ítélhetjük meg ezt az amúgy finom fogást.

Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, só
A páchoz: 1/3 csésze cukor, 1/3 csésze sherryecet, 1/3 csésze Harissa (marokkói chilipaszta)

Elkészítés:

A páchoz keverjük össze a hozzávalókat és melegítsük fel, hogy a cukor elolvadjon. Öntsük a még meleg pácot a szárnyakra és hagyjuk benne állni, 1-2 órát.
Rakjuk a szárnyakat egy alufóliával bélelt sütőtepsire és 220 C-fokon 25 perc alatt - fedetlenül - süssük készre.
Tálaljuk sült krumplival.

Megjegyzés
: A Harissa ma már sok üzletben készen kapható fűszerkeverék, melynek fő hozzávalói a paprika, római kömény, kömény, fokhagyma, koriander, menta, paradicsom, de természetesen házilag is elkészíthető.

Harissa házilag:

Hozzávalók: 10-12 szárított chilipaprika, 1 ek koriandermag, 1 tk köménymag, 1 tk római kömény, 2- 3 gerezd fokhagyma, 1 mk só, 2-3 ek olívaolaj
Elkészítése: A chili paprika szárát és magja egy részét eltávolítjuk, 30 percig meleg vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Szárazon megpirítjuk, a magokat, megőröljük. A fokhagymát elkeverjük a sóval és a felaprított chilivel. Hozzáadjuk a többi fűszert, fokozatosan adagolva az olajat pasztaszerűvé keverjük. Zárjuk üvegbe, hűtőben tároljuk, ahol 2-3 hétig áll el.

Nincsenek megjegyzések: