2021-01-22

Lazac, a Jolly Joker


Sokat "értekeztem" itt a blogon a halakról, a halfogyasztásról, érvek mellette, ellene, szeretem, nem szeretem, nem kapható, drága... . Meggyőzni senkit semmiről nem érdemes, esetleg gondolkodásra késztetni. A lényeg, én szeretem a halakat, készítem is gyakran, a legfontosabb, mint minden ételnél, hogy az alapanyagok legyenek jók és frissek. És szerencsére egyre több helyen lehet kitűnő halakat vásárolni. Ezután már csak pár "praktika" szükségeltetik és csodás fogásokat varázsolhatunk az asztalra, és nem mellesleg pillanatok alatt, mert bizony a halas ételeket akkor rontjuk el, ha túlsütjük, kiszárítjuk.
Sajnos jófajta édesvízi halakat, kivéve talán a pontyot, harcsát, pisztrángot, nemigen találunk a piacokon. Balatoni hal pedig még a Balaton-part mentén sincs.

Viszont a friss lazac már sok helyen kapható, könnyű elkészíteni és érdemes is, mert finom. Itt a blogon sok különböző halas recept található, szerintem mindenki talál köztük kedvére valót..


Ez a fogás is egy hagyományosan elkészített sült lazac fokhagymás széles metélttel (tagliatelle). A tagliatelle az alábbi spaghetti-s recept alapján készült.

 A spaghetti aglio e olio az olasz konyha ikonikus "darabja", az elkészítését leírni hosszabb időt vesz igényben, mint maga az elkészítése.

- fokhagymás spaghetti:

a spaghettit a szokásos módon főzzük meg, vagyis tegyük forrásban lévő sós vízbe, ez általában 5-7 perc.
Közben, egy serpenyőben, az 50 ml olívaolajon közepes lángon pirítsunk meg 1 gerezd szétnyomott fokhagymát. Ha megpirult vegyük ki a serpenyőből, és ezen a fokhagymás olajon pirítsunk meg pár cikk, vékony szeletekre vágott fokhagymagerezdet. Ebbe az olajos keverékbe forgassuk bele a nem túlságosan lecsöpögtetett tésztát. Kész. 

Közben süssük meg a lazacot a szokásos módon.

Tálaláskor gyümölcshámozóval vághatunk rá parmezánforgácsokat. 

 
 

Nincsenek megjegyzések: