2021-03-22

Grillázs szelet



Gyermekkorunk nagy kedvence volt a grillázs, ami nem más mint karamellizált cukor, ezzel-azzal megbolondítva, ami lehet dió, mogyoró, mandula... Anyukám receptje szerint, én így készítettem.

Hozzávalók: 200 g cukor, 100 g előzőleg megpirított és vékonyra szeletelt dió

Elkészítés:

Egy teflon bevonatú serpenyőben olvasszuk meg a cukrot, karamellizáljuk világos barnára. Vigyázzunk meg ne égjen. Ekkor a tűzről levéve keverjük bele az előkészített diót, azonnal öntsük ki egy táblára helyezett sütőpapírra és simítsuk el rajta vékony rétegben.
Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön és megszilárduljon, ez kb. 1 óra, majd tördeljük szét, vagy zúzzuk olyan apróra, amilyenre szeretnénk. 

Ez így magában is egy csodás csemege, de beforgathatjuk olvasztott csokoládéba is.

Az élmény azonban tovább fokozható, ha ezt az apróra tördelt grillázst belekeverjük valamilyen krémbe és ezzel ostyalapokat töltünk meg. A krém a következők szerint készült.

Hozzávalók: 5 ostyalap, 4 tojás sárgája, 200 g cukor, 200 g vaj, vanília, citromhéj, egy csipet só

Elkészítés: 

A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá az olvasztott vajat a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a sót és folyamatos keverés közben - kézi habverővel - mérsékelt tűzön vagy vízgőz fölött sűrűsítsük be. A tűzről levéve keverjük tovább, amíg kissé lehűl. Amikor már langyos, keverjük hozzá az összezúzott grillázst és tölthetjük is az ostyalapokba.

Létezik kerek és téglalap formájú ostyalap, a lényeges, hogy mindig öt lapot töltsünk meg.
A krémet egyenletesen töltsük a lapok közé és a felső lapra már ne kerüljön töltelék. Ezután a megtöltött ostyalapokra helyezzünk nehezéket (tálcát vagy vágódeszkát és rá súlyokat), és hagyjuk hűlni legalább egy napot. Ezután könnyen szeletelhető, és hűvös helyen tárolható.

Nincsenek megjegyzések: