2022-01-15

A legegyszerűbb sütőtökkrémleves


Nincs is jobb télen egy csodás meleg levesnél. Pláne, ha ez egy szép, színes krémleves. A sütőtök erre igazán alkalmas. Többféleképpen készíthető, ahogy korábban is írtam, Sütve-főzve, tök jó. Több bevált recept olvasható itt a blogon.


Ez a mai leves talán a legegyszerűbb, nincs benne semmilyen sűrítő anyag, a sütőtök, maga az. Ízesítése pedig, úgy, mint a korábbi leveseknél, só, bors, szerecsendió, frissen facsart narancslé és tejszín.

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 hagyma, 1 l csirkealaplé vagy víz, 1 ek olívaolaj 1 narancs, 200 ml tejszín, só, frissen őrölt bors, szerecsendió, pirított tökmag, ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát vágjuk ketté és a tetszőleges méretű szeletekre vágott sütőtökkel együtt sütőpapírra rakva, 220 °C-fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt süssük meg. Ezután a hagymát vágjuk kis kockára, a sütőtököt pedig egy villával törjük szét. Botmixerrel még pürésítsük, sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá szerecsendiót, adjunk hozzá egy narancs frissen facsart levét, keverjük bele a tejszínt és folyamatosan kevergetve hevítsük forráspontig.

Tálaláskor locsoljunk rá hidegen sajtolt tökmagolajat és kínáljunk hozzá, sózatlan, pirított tökmagot.


Nincsenek megjegyzések: