2022-01-12

Még mindig zöldség



Már többször "értekeztem" itt a blogon a gyümölcsök-zöldségek minél változatosabb felhasználásáról, kombinálásáról, fogyasztásának hasznosságáról. Természetesen érdemes említést tenni szépségükről is. Most például a színes répák kerültek a piacon a kosaramba, egyszerűen elvarázsoltak. Még a legegyszerűbb zöldség is, mint a répa, teljesen más látványt és  ízélmény nyújt, ha színes.

A hagyományos narancssárga répa ízét mindenki ismeri, szereti, de érdemes megkóstolni, ha lehetőségünk nyílik rá, a világos sárga és lila répát is. Természetesen nem mindegy hogyan készítjük el. A világos répa íze nagyon hasonlít a hagyományos répáéhoz, talán kevésbé intenzív, ezért mindkettő akár húslevesben is főzhető. Viszont a lila esetében, ha sütőben készítjük csodálatos édes, karamelles, különleges ízeket fedezhetünk fel, erős lila színekkel. Ezért sem rakható húslevesbe, mert lilára festené. De valamilyen különleges zöldséglevesben legközelebb talán teszek egy próbát vele, kiderül, mit "tud". 

Ha zöldséget sütünk sütőben , akkor érdemes úgy válogatni, hogy méretük és sütési idejük körülbelül megegyezzen. Ha különböző sütési idő szükséges, akár a zöldségek mérete, akár a fajtája miatt, akkor ezeket érdemes előtte blansírozni vagy elősütni. Ennél a tálnál is ez történt a karfiollal. Mielőtt a karfiol a zöldségekkel a sütőbe került, egy serpenyőben, kevés olajon, oldalanként 2-2 percig elősütöttem.

A zöldségeket helyezzük sütőpapírra a tepsin, egy ecsettel kenjük meg olajjal, sózzuk, borsozzuk és alsó-felső sütésen 220°C-fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, amíg szépen megpirulnak. 

Nincsenek megjegyzések: