2023-01-19

Citrusos-fokhagymás konfitált pasztinák


A pasztinákot már az ókorban ismerték, a zellerfélék családjába tartozik, kinézetre olyan, mint a petrezselyem, de nagyobb tápértékű, fehér répának is nevezik. Íze édeskés, fűszeres. 

Főve, húslevesbe én a petrezselymet preferálom, viszont sütve egy igazi különlegesség is lehet. Az elkészítés módja a meghatározó.

Most köretnek készítettem kínai "beütésű" csirkemellcsíkokhoz. Csirkemell receptek bőségesen találhatók a korábbi bejegyzések között. Ezért most csak a pasztinák elkészítésének receptje következik.

Hozzávalók: 3-4 nagyobb pasztinák, olívaolaj (sütésre való), nagy szemű só, 3-4 cikk fokhagyma, 1 citrom héja

Elkészítés: a pasztinákot hámozzuk meg és nagyobb szeletekben helyezzük sütőtálba, annyi forró olajba, amely ellepi. Szórjunk rá sót, vágjuk rá a citrom héját és adjuk hozzá a megtisztított, de egészben hagyott fokhagymacikkeket. Fedjük le a tálat alufóliával és 130 C-fokra előmelegített sütőben süssük / konfitáljuk a pasztinákdarabokat kb. két órát. Ezalatt az idő alatt vajpuhává válik. 

Kivéve a sütőből, vágjuk fel a pasztinákot olyan formára, ahogyan tálalni szeretnénk és száraz serpenyőben, mivel a pasztinák már eleve olajos a konfitálás következtében, pirítsuk a darabokat körbe, szép pirosra. Tálaláskor pár csepp petrezselymes szezámolajjal locsoljuk meg.

 

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nagyon finom lehet, eszembe se jutott volna így elkészíteni. :-)

wanna írta...

Igen, nagyon finom, kívül ropogós, belül krémes. Kísérlet konyha - #konyhatúra - lévén, én is most készítettem így először, de biztos nem utoljára.