A pasztinákot már az ókorban ismerték, a zellerfélék családjába tartozik, kinézetre olyan, mint a petrezselyem, de nagyobb tápértékű, fehér répának is nevezik. Íze édeskés, fűszeres.
Főve, húslevesbe én a petrezselymet preferálom, viszont sütve egy igazi különlegesség is lehet. Az elkészítés módja a meghatározó.
Most köretnek készítettem kínai "beütésű" csirkemellcsíkokhoz. Csirkemell receptek bőségesen találhatók a korábbi bejegyzések között. Ezért most csak a pasztinák elkészítésének receptje következik.
Hozzávalók: 3-4 nagyobb pasztinák, olívaolaj (sütésre való), nagy szemű só, 3-4 cikk fokhagyma, 1 citrom héja
Elkészítés: a pasztinákot hámozzuk meg és nagyobb szeletekben helyezzük sütőtálba, annyi forró olajba, amely ellepi. Szórjunk rá sót, vágjuk rá a citrom héját és adjuk hozzá a megtisztított, de egészben hagyott fokhagymacikkeket. Fedjük le a tálat alufóliával és 130 C-fokra előmelegített sütőben süssük / konfitáljuk a pasztinákdarabokat kb. két órát. Ezalatt az idő alatt vajpuhává válik.
Kivéve a sütőből, vágjuk fel a pasztinákot olyan formára, ahogyan tálalni szeretnénk és száraz serpenyőben, mivel a pasztinák már eleve olajos a konfitálás következtében, pirítsuk a darabokat körbe, szép pirosra. Tálaláskor pár csepp petrezselymes szezámolajjal locsoljuk meg.
2 megjegyzés:
Nagyon finom lehet, eszembe se jutott volna így elkészíteni. :-)
Igen, nagyon finom, kívül ropogós, belül krémes. Kísérlet konyha - #konyhatúra - lévén, én is most készítettem így először, de biztos nem utoljára.
Megjegyzés küldése