A cukkini nálam egy igazi kedvenc, készülhet belőle előétel, saláta, köret. Ideális alapanyag partifalatok készítéséhez, csodás kiegészítője tésztás ételeknek, nem is beszélve a cukkinivirágról, ami kisütve fenséges ... A gratin vagy au gratin a francia konyhaművészetből terjedt el és nem más, mint a csőben sütés, vagyis zöldséget sütnek össze tejszínes-sajtos mártásban.
Különböző sajtokkal különböző karakterű ételeket kapunk. Ez a cukkini gratin most gorgonzola sajttal készült. Pontosabban gorgonzola mártással.Hozzávalók: 2 cukkini, vaj, 100 g gorgonzola, 200 ml tejszín, 1 hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, extra szűz olívaolaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld, bazsalikom-, és/vagy korianderlevél
Elkészítés:
Vágjuk kb. 5 mm vastag karikára a cukkinit, sózzuk, borsozzuk meg és rakjuk le egy vajjal kikent sütőtálba, a lenti fotón látható módon.
Készítsük el a gorgonzola mártást.
Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a tejszínt és mérsékelt tűzön forraljuk össze. Ezután csökkentve a főzési hőmérsékletet, a tejszínes hagymához adjuk hozzá a gorgonzolát, és állandóan kevergetve a mártást addig forraljuk, amíg a sajt elolvad. Nagyon fontos, hogy mindig a forró tejszínbe tegyük a sajtot és nem fordítva. A tűzről levéve daráljunk rá sót, színes borsot, reszeljünk rá szerecsendiót. Keverhetünk hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, koriandert, oregánót, bazsalikomot, ízlés szerint.
Öntsük a mártást a cukkinire, szórjuk meg a panco morzsával és süssük 200 C-fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra.
Ez a cukkini gratin most köret volt a fokhagymás lazac steakhez.
A halak sütéséről több bejegyzésben is "értekeztem", a lazac sütéshez ebben a bejegyzésben található útmutatás.
2 megjegyzés:
Nagyon finom és jól illik a böjti időszakra, köszönöm!
Örülök, hogy tetszik. A cukkini nálunk igazi kedvenc, akárcsak a padlizsán.
Megjegyzés küldése