2010-12-31

Салат из чечевицы - Lentils Salad



Новогодние суеверия очень разные, но почти у всех наций найдем  суеверие – «богатый стол» - на праздничном столе должны быть в изобилии еда и напитки, и тогда в доме весь год будет достаток.
Hа столе должны быть "магические" блюда, символизирующие год наступающий.
B Венгрии одним таким магическим блюдом  является чечевица. Считают, что мелкие зерна чечевицы символизируют деньги и принесут в новом году богатсво.
Способы приготовления  разные, - это может быть суп, салат, гарнир. Предлагаю рецепт салата из чечевицы.

New Year's superstitions are very different, but almost at all nations we find superstition - "a rich table" - that means, at the table should be an abundance of food and drinks, and then in the house the whole year would be plenty.
On the table should be served "magical" meals, symbolizing the coming year. In Hungary, one of such magical dishes, are lentil. One believes, that the fine grains of lentils symbolized money and it will bring richness in the new year.
There are many different ways of preparation - soup, salad, side dish.
I suggest that you try out this Lentil Salad recipe, and tell me how you find it.

Салат из чечевицы

Ингредиенты:

300 г  зеленой чечевицы
1 морковь
1 фиолетовый лук или лук-порей
2-3 зубчика, порезаный пластиками
Зелень петрушки
Сок лимона
Мед
Зеленый лук
Соль, черный перец
Oливковое масло

Приготовление:

Чечевицу хорошо промыть, залить водой (маленькую чечевицу заливать водой перед варки нет необходимости), сварить 20-25 минут (0,5 л  воды на каждую 100 г чечевицы), соль добавить почти в конце варки, когда готово, слить лишнюю жидкость, охладить.
Лук порезать, чеснок пластинками, морковь квадратиками, обжарить на оливковом масле, 5-6 минут.
Перемешать овощи и  сваренную, охлажденную чечевицу. 
К соку лимона добавить оливковое масло, мед и хорошо перемешать с подготовленной чечевицей, посолить, поперчить, добавить зелень петрушки и зеленый лук. Подавать на стол охлажденным.

Lentils Salad  

Ingredients:

300 g  green lentils
1 carrots
1 medium red onion or leek
2-3 cloves of garlic, minced
Parsley, chopped
Juice of one lemon
Honey
Chives
Salt, pepper
Olive oil

Preparation:

Rins the lentils in cold water (for the small lentils soaking is not  necassary). Place the lentils in a saucepan (0,5 l  water for every 100 g lentils), bring to the boil, then cover and simmer for 20-25 minutes. Add salt, when cooking is almost complete. Drain.
Peel carrots, slice into small pieces. Dice the onion to the same size as well. In a saucepan, cook the onion, garlic and carrots in the olive oil for about 5-6 minutes or until soft.. When lentils are cool, combine with above ingredients.
Juice the lemon, combine with olive oil and honey (1 part lemon juice/2 parts olive oil) and dress salad, toss well. Season with salt, pepper, parslay and chives. Serve chilled.
 

Nincsenek megjegyzések: