2011-02-04

Guacamole - egy könnyű vacsora



A guacamole – mexikói eredetű, avokádóból készített krém-mártogatós. Vidékenként
más- más módon készítik, az alap az avokádó, a chili és a fokhagyma. Csak érett avokádóból készíthető jó guacamole. Ha az avokádó nem elég érett, újságpapírba csomagolva pár nap alatt megérik, megpuhul. Általában, ellensúlyozandó a chili erősségét, héjától megtisztított, kis kockára vágott paradicsomot is szoktam belerakni, fokhagyma helyett inkább hagymát használok, és sok zöldfűszert keverek bele.


Hozzávalók:
1 érett avokadó
1 shalotta hagyma vagy új hagyma
1-2 chili paprika
1 kanál citrom - vagy limelé
koriander vagy petrezselyem levél
bors

Elkészítés:
Az érett avokádót a mag mentén vágjuk hosszában ketté, távolítsuk el a magját, kanalazzuk ki a húsát, villával nyomkodjuk szét. Aprítsuk fel a hagymát és a chili paprikát.
Keverjük jól össze a hozzávalókat.
Hidegen kínáljuk tortilla-chips-szel, de pirítósra, zöldségszeletekre kenve is kitűnő.


Guacamole, a dip made from avocados, is originally from Mexico. The trick to perfect guacamole is using ripe avocados.

Ingredients:
1 ripe avocado
1 shallot , minced
1-2  chiles, minced
1 tablespoon of fresh lime or lemon juice
cilantro or parslay leaves, finely chopped
salt
freshly grated black pepper

Instructions:
Cut avocados in half and remove seed. Scoop out avacado from the peel with a spoon, using a fork, mash the avocado.
Add the chopped onion, cilantro or parslay lime or lemon juice, chili, salt, pepper and mix well.
Serve cold, with tortilla chips.

Nincsenek megjegyzések: