2012-03-29

Medvehagyma, a régi-új kedvenc



Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma, allium ursinum, wild garlic, Bärlauch, nevezik még vadfokhagymának, erős fokhagyma illata miatt, népiesen sási hagymának is. Fogyasztásra fiatal levele és hagymája egyaránt alkalmas. Áprilisban-májusban gyűjthető tölgyes, bükkös erdőkben, megvásárolhatók a piacokon, gyógynövény- és bioboltokban és újabban nagy szupermarketekben is. Magyarországon tömegesen a Mecsekben fordul elő. Amellett, hogy kitűnő ízesítő, önálló fogások elkészítésére is alkalmas. Gyógyhatásai is említést érdemelnek, enyhíti a fejfájást, fokozza az étvágyat, serkenti az emésztőrendszer működését, vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is ismert. Fiatal leveleiből készíthetünk pestót, krémlevest, ízesíthetünk vele burgonyapürét, keverhetjük salátákhoz.
Én most pestót készítettem belőle, úgyanúgy, ahogy bazsalikomból vagy spenótból szoktam. A pestó nagyon sok étel ízesítésére alkalmas, kitűnő salátákhoz, tésztákhoz, pizzához, húshoz, halhoz. 
Ehhez a pestóhoz 150 g (1 csokor) medvehagymalevelet megmostam, kicsit megszárítottam, 20 g szárazon pirított fenyőmaggal és egy csipet sóval robotgéppel összeturmixoltam, de természetesen mozsárban is kitűnően pürésíthető. Ezután hozzáadtam egy deciliternyi extra szűz olívaolajat, 20-20 g pecorinót és parmezánt, és az egészet még egyszer jól összedolgoztam.
Hűtőszekrényben jól záródó üvegben egy hétig is eltartható.




5 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Játékra hívnálak ha van kedved, nézz be hozzám.

Erika írta...

Szia, gyönyörű színe van!Még sosem készítettem medvehagymás pestot, de biztos finom. Itt felénk nemigen kapni...de szívesen kipróbálnám. Petrezselyem pestot készítettem a napokban az is ízletes.

mellissina2 írta...

Itt a Mecseken tömény medvehagyma "illat" terjeng,de mivel nem vagyunk jóban így sosem használom.

Mági írta...

Játékra invitállak, nézz át hozzám, ha van kedved.

Turák Kinga írta...

tegnap szedtem épp egy kisebb táskával :)
vacsira épp jó lesz a sárgarépás-füstölt sajtos-medvehagymás kence :)