2011-06-30

Meggy cukorban rummal



Még csak nemrég örvendeztem az első tavaszi primőrök megjelenésének, de repül az idő, vagy Dali szerint csak „elfolyik”, - az eperszezonnak már vége is van, érik a cseresznye, a málna, a ribizli, a barack, a meggy. Ha télen is jót, tartósítószer nélküli befőttet, lekvárt, dzsemet, savanyúságot akarunk az asztalra tenni, akkor bizony energiát, időt nem sajnálva, dolgozni kell.
A gyümölcsök, zöldségek eltevésekor semmilyen tartósítószert nem használok (sem dzsemfixeket, sem nátrium benzoátot, semmit!), meggyet, áfonyát csak nyersen rakok be cukorral és rummal. A hangsúly az üvegek tisztaságán van, a nyersen eltett gyümölcsöket a cukor és az alkohol sterilizálja, a befőtteket, a savanyúságokat vízfürdőben sterilizálom.
Most meggyet raktam el nyersen, melyet télen süteményekhez, koktélokhoz, joghurthoz fogyasztunk. Csak natúr joghurtot és kefirt vásárolok és ezeket gazdagítom aztán zabkorpával, törött lenmaggal, gyümölccsel, dzsemmel, sokkal jobb és egészségesebb, mint a készen kapható ízesített joghurtok. A következő „projekt” a „kefirgyártás” lenne, ha lehetne megfelelő minőségű tejet kapni. Na, de vissza a meggyhez!

Hozzávalók: meggy, cukor, rum
 

Mennyiségeket itt nem érdemes megadni, mert csak az arányok a fontosak. Egy kilogramm kimagozott meggyhez 50-60 dkg cukor szükséges és üvegenként 2 cl rum vagy konyak (esetleg kevesebb, de min. 1 ek).
 

Elkészítés:
A megmosott, kimagozott meggyre rászórtam a cukrot, jól összekevertem és másnapig, párszor közben megkavarva, félretettem. Amikor a cukor tökéletesen elolvadt, a meggyet üvegekbe töltöttem, az üvegek tetejére ráöntöttem a rumot és lezártam. Mivel az üvegekbe elég sok meggyet raktam, a fennmaradt meggy-cukorlevet, szörpnek, üvegebe töltöttem.


6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Rumos meggy az egyik gyengém:) nagyon szépek. Nézz be hozzám légyszives, játékra hivlak.

Vicuska írta...

pár napja bontottam az utolsó tavalyi rumos meggyet, nagyon finom!
Érdemes a télre is gondolni és egy kis napfényt csempészni téli estéinkre :)

wanna írta...

Ok, benéztem, igyekszem :)

nina írta...

Hát, ez a rumos meggy is nagyon jól hangzik!

wanna írta...

Nagyon egyszerű az elkészítése és aztán télen nagyon sok mindenhez használható.

leon írta...

Jól hangzik, finom lehet, mint nyáron :)