2011-06-02

Mézes csirkeszárnyak



Sokak számára a csirke szárnya nem tartozik a csirke legkedveltebb részei közzé, inkább előnybe részesítik a mellet, a combot, mivel a szárnyon túl kevés a hús, igazán csak levesbe,vagy pörköltbe való, mondják. Pedig szerintem, a szárnyon lévő hús a legízletesebb és sütve is kitűnő. A sült vagy grillezett, BBQ szárny elkészítése végtelenül egyszerű, nem kell hozzá sok fűszer, elkészülve ropogósnak, kicsit ragacsosnak, talán édeskésnek is kell lennie.

Kétféle módon készíthetjük, ha roston sütjük, akkor sózás, borsozás után elég sütés közben egy szilikon ecsettel rákenni a saját készítésű vagy a készen kapható BBQ szószt, ha sütőben sütjük, akkor előtte pácoljuk be, legkevesebb 2 órára, de az 5-10 órás pácolás az ideális.
Ez most egy sütőben készült variáció.

Hozzávalók: 20 csirkeszárny, 1 dl olívaolaj, 2 ek méz, 2 ek citromlé, 1 ek dijoni mustár, só, bors

Elkészítés:
A páchoz jól összekevertem az olívaolajat, a mézet, a citromlevet és a mustárt. A szárnyakat sóztam borsoztam és beletettem egy éjszakára ebbe a pácba. Másnap sütőtálba raktam, ráöntöttem a olajos pácot és előmelegített sütőben 190 °C ropogósra sütöttem. Ha fűszeresebben szeretjük, akkor a pácolajba tehetünk, fokhagymát, apróra vágott chilit, ketchupot. Sült burgonyával tálaltam, de salátával is kitűnő, egy könnyű vacsora.

 

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ezek szerint én a "kevesek" számát gyarapítom, mert szeretem a zaftos kis szárnyakat :) Hasonlót szoktam készíteni- pikáns finomság!

wanna írta...

Igen, nagyon finom így is, de talán még jobb, pikánsabb - a füst miatt - szabad tűzön, nem előre pácolva, hanem sütés közben BBQ-szósszal kenegetve.