2011-09-27

Csirkemell zöldségekkel wokban



A csirkemellet sokan unalmasnak, száraznak tartják, pedig „kis fortélyokkal” különleges fogásokat készíthetünk belőle. Talán a legegyszerűbb a kínai, thai konyha által alkalmazott wokban sütés. A kínaiak a nyersanyagokat az elkészítés előtt feldarabolják, a húst bepácolják, és aztán mindent gyorsan kisütnek.
Az állandó keverésnek és a gyors sütésnek köszönhetően az étel megőrzi az alapanyagok ízeit, tápanyag- és vitamintartalmát.


Ételeik sok zöldséget tartalmaznak, ezáltal nagyon ízletesek és egészségesek, rendkívül színesek. Fontosnak tartják, hogy már a látvány is élményt nyújtson. Korábban hasonló módszerrel sertéscsíkokat sütöttem.

Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 1 nagy fej hagyma, 1 cukkini, 1 sárgarépa, 1-1 kaliforniai piros és zöld paprika, 1 chili, 5 cl száraz sherry, 2 ek szójaszósz, 1 ek olívaolaj, pár csepp szezámolaj, só, bors, 1 ek kukoricaliszt, 1 tojásfehérje

Elkészítés:
A húst vékony csíkokra szeleteltem, sóztam, borsoztam, megszórtam a kukoricaliszttel és összekevertem a tojásfehérjével. Ebben a „pácban” fél órára a hűtőbe tettem. Közben előkészítettem a zöldségeket: a hagymát félkarikára, a sárgarépát juliennre (vékony csíkokra), a cukkinit és a paprikákat kockára vágtam.
A sütéshez felforrósítottam a wokot, beleöntöttem az olajat és a csirkemellcsíkokat hirtelen 2-3 részletben megsütöttem, a wokból kiszedtem és melegen tartottam. Ezután a wokban visszamaradt olajon roppanósra sütöttem a zöldségeket. A hagymával és a sárgarépával kezdtem, aztán adtam hozzá a paprikát és a végén a cukkinit. Fűszereztem sóval, borssal, ráöntöttem a szójaszószt, a szezámolajat és a sherryt, átforgattam, beleraktam a csirkemellcsíkokat és még 2-3 percig együtt forraltam. Nagyszerű köret hozzá a rizs.

4 megjegyzés:

Roza írta...

Wanna, a képeid is csodásak, nem csak az ételeid!

wanna írta...

Kedves vagy Róza! Igazán köszönöm.

trollanyu írta...

Hát az én családom nem tartja unalmasnak és száraznak a csirkemellet:) Nagyon guszta, szinte minden héten van ilyesmi nálunk:)

wanna írta...

Trollanyu, ez nálunk s így van, nem unalmas, mindig fel lehet "turbózni" valamivel :), egy-két zöldfűszer, jó sok chili, esetleg bogyók (olíva/kapri)