2011-09-17

Norvég lazac grillen citrusos zöldfűszeres kéregben



Már szeptember közepe van, de szerencsére nem akar véget érni a nyár, és ez a csodás idő igazán alkalmas kerti sütögetésre, grillezésre. Ráadásul kaptunk egy csodás másfél kilós norvég lazacfilét, nem készülhetett másképpen, csak szabad tűzön. A hal grillezése egyszerű, csak arra kell ügyelni, hogy ne süssük túl, ne szárítsuk ki a halat.
Nagy előkészületekre nincs szükség, a halat elég egyszerűen sózni, borsozni, grillen megsütni és különböző mártásokkal, salátákkal kínálni. Másik lehetőség, hogy előre bepácoljuk a halat és ezzel érjük el a kívánt ízeket, adjuk meg az étel karakterét. Most ezt a második módszert választottam, és ehhez, a pácolást illetően, egy citrusos, zöldfűszeres kardhal-recept adta az ötletet, annyi különbséggel, hogy mivel a mi lazacunk lényegében egy fél hal volt kifilézve, csak az egyik oldalát borítottam be a fűszerekkel.
 

Hozzávalók: lazacfilé, só, bors, friss bazsalikom-, oregáno- és petrezselyemlevél, 2 ek olívaolaj, narancs- és citromhéj.
 

Elkészítés:
Először is a halat frissen őrölt borssal és tengeri sóval fűszereztem.
A bazsalikomot, az oregánót és a petrezselymet felaprítottam, összekevertem az olajjal, majd egy citrom és narancs lereszelt héjával, enyhén sóztam és borsoztam. A hal nem bőrös felét ezzel a keverékkel bevontam és 15 percig állni hagytam. Ezután közepes tűzön oldalanként 5 percig grilleztük (először a bőrös oldalát). Tálaláskor citromlével meglocsoltam. Csak közepes tűzön szabad sütni, különben a zöldfűszerek megégnek. Halak grillezésénél a sütési idő a hal vastagságától függ, általában 2,5 cm-ént 4 perc.


4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ehhez a lazachoz nem kell sok minden! Csak maga a lazac- gyönyörű példány :)

wanna írta...

Tényleg nem, csak ahogy már korábban is említettem a halsütés "alfája és omegája" - a helyes sütési idő megválasztása, mert minden halat nagyon könnyű túlsütni, kiszárítani és akkor az élvezeti értéke jelentősen csökken, legyen az bármilyen csodás hal.

nina írta...

Jő ötlet ez a fűszeres kéreg, a jó halat még tökéletesebbé teszi. Eddig csak citrommal készítettem, ha készítettem :)

wanna írta...

Szia Nina!
Igazad van tényleg nagyon jó lett, de ezzel a módszerrel kevésbé "nemes" halakat külön érdemes felturbózni.