2011-11-09

Caldo Verde - portugál kelkáposztaleves



Levesfronton széles a választék, nálam mindig a piacon rám mosolygó zöldség „dönti el”, mi legyen a menü, ma ez a kelkáposzta volt. És mivel nekem a főzés, ahogy fent jeleztem is, inkább kaland, szórakozás, mint munka, hát most Portugáliába kalandoztam, szeretem ezt a levest. Az általánosan ismert kelkáposztás ételekre nem hasonlít, amikor először ettem, hínárlevesnek gondoltam, de kiderült, hogy egyszerűen egy káposztaféléből készült, és egy kicsit másképp, mint gondolnánk.

A Caldo Verde – „zöld húsleves” – a portugál ünnepi, esküvői, karácsonyi asztalok elmaradhatatlan fogása. Chorizoval (paprikás, füstölt kolbász) gazdagítják. Legfontosabb összetevője a burgonya, a hagyma és egy káposztaféle a kale, amely közelebb áll a vad káposztához, mint nemesített változataihoz. Jellemzője, hogy a középső levelei nem formálnak fejet. Én ezt most kelkáposztával helyettesítettem.
 

Hozzávalók: 1 kelkáposzta (0,5 kg), 1 l csirkehús-alaplé, 1 nagy fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 4-5 közepes burgonya, só, bors
 

Elkészítés: 
Az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát az olívaolajon kb. 10 perc alatt aranybarnára pároltam. Hozzáadtam a megtisztított és kis kockára vágott burgonyát, felöntöttem a húslével és lefedve puhára főztem. A megfőtt burgonyát a hagymával és a fokhagymával együtt botmixerrel pürésítettem, belekevertem a nagyon vékonyra vágott, torzsájától és ereitől megszabadított kelkáposztát, és a levest 5-6 perc alatt készre főztem. Legközelebb a kelkáposztát megpróbálom hajszálvékonyra vágni. 

8 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nekem tetszik:) Attól tartok családom férfitagjai Chorizo nélkül nemigen lájkolnák:) De nagyon egyszerű és fincsi leves lehet.

Mrita írta...

Nagyon finom lehet, mi nem vagyunk annyira levesesek, de ezt ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.

tücsi írta...

Nálunk a felnőttek szeretik a káposztás leveseket, a gyerekek nem igazán. A leírás alapján finom lehet:):)

leon írta...

Hát ez tényleg egyszerű és biztos, hogy finom is. Szép a színe, általában a kelkáposzta főzeléknek nem :), lehet a liszt miatt, ami abba kell.

Seafalcon írta...

Viszem, készítem, a kelkáposzta minden formában jöhet!

Elisabeth írta...

Wanna-Valami fantasztikus Portugáli káposzta leves...de nem csak egyszerü káposzta, hanem kelkáposzta, ami teljesen mást és pikkánsabb izt ad neki. Nagyon ügyes vagy az internacionális receptek készitésével!

Szóval, megérkeztem...kissé tovább maradtam min a hét végéig. A kis Malayzsiai blogger collegám onnan a messziröl jött San Franciscoban, és ő még marad ezen a hét végéig, de sok mindin mást is láttunk. A sok evés, ivást most diétázom le, ha, ha!
Hugs,

Moni írta...

Das siehst sowas von lecker aus!:-)))
Wenn Du mal Zeit und Lust hast, guck, bitte, bei mir rein, da wartet nämlich eine dreifache Überraschung auf Dich!:-)))
Ganz liebe Grüße

wanna írta...

@Köszönöm mindnyájatoknak a kedves szavakat! Kolbásszal, vagy anélkül, érdemes kipróbálni.
@Moni, es war für mich wirklich eine große Überraschung! Vielen, vielen Dank!