2011-11-15

Édeskömény krémleves



Ahogy korábban a grillezett édesköménynél már írtam, az édeskömény különleges, nálunk még nem annyira ismert növény. Ha felületesen szemléljük, olyan, mint a kapor, de, ha jobban megnézzük, akkor látjuk, hogy ez mégsem kapor, gumója van. Az illata is teljesen más, ánizsos, mely főzés vagy sütés után „átalakul” valami csodálatos illattá, ízzé, és már egyáltalán nem emlékeztet az ánizsra. De ez jó is, mert még a Pernod is csak jeges vízzel hígítva élvezhető igazán.
Nagyszerű levesek készíthetők belőle, grillezve pedig kitűnő halhoz, rákhoz.
 

Hozzávalók: 2 édesköménygumó, 0,5 kg burgonya, 1 póréhagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 kis chili, 1,2 l húsalaplé vagy víz, színes vagy fehér bors, só, 2 ek olívaolaj, 1 tk vaj

Elkészítés: 

Az édesköményt megmostam, a zöldjét levágtam, félretettem, a gumók külső, keményebb héját eltávolítottam, a gyökér tuskóját kivágtam, és a köményt darabokra szeleteltem. A póréhagymát félbe, majd szeletekre vágtam és az előkészített édesköménnyel együtt egy fazékban az olívaolajon és a benne elolvasztott vajon, mérsékelt tűzön 15 perc alatt megpároltam, ügyelve arra, hogy ne barnuljanak meg. A párolás végefelé hozzáadtam a szétnyomott fokhagymát. A lassú párolás eredményeképpen a zöldségek csodásan édesek maradnak. Ezután a zöldségeket felöntöttem az alaplével, és megfőztem benne a kis kockára vágott burgonyát. Daráltam rá borsot és sót, és kevertem bele a félretett édesköményzöldből. Az egészet turmixoltam, a tetejére szórtam a felaprított chilit és a megmaradt zöldet. Azonnal tálaltam. Tejszínnel gazdagítható.

Itt olvastam, és szerintem is jó megoldás lehet a burgonya helyett a fehér bab. Ki fogom próbálni. Diétázók, vagy akik nem „chili fun-ok” (én az vagyok), a chilit természetesen elhagyhatják.


7 megjegyzés:

trollanyu írta...

Érdekes lehet az íze. Sajnos az édesköménnyel hadilábon állok, lazaccal próbáltam legutóbb, de nem bírtam megenni. Annyira intenzív az íze, pedig általában minden zöldséget szeretek.

Roza írta...

Még én sem készítettem soha semmit édesköményből. Jól néz ki a levesed:) Egyszer csak kipróbálom:)

wanna írta...

@trollanyu, én pontosan az ellenkezőjét tapasztalom, grillezéssel, párolással vagy főzéssel az édeskömény elveszíti a tömény ánizsillatot és nagyon kellemessé, pikánssá változik. Halhoz igazán kitűnő.
@Roza, köszi a dicséretet, mindent érdemes kipróbálni, ahogy említettem már egy párszor, kísérletezni jó :).

Elisabeth írta...

Sajnos édesköménymagot nálunk nem lehet kapni, legalább az itteni üzletekben.
A levesed guszta, és igazán finom lehetett!

wanna írta...

@hello Elisabeth, a levesem nem édesköménymagból - fennel seeds - készült, hanem magából a zöldségből - fennel -, a leves különleges, nem a "megszokott" ízvilág. Kipróbálásra érdemes, viszont, akinek "bejön" az minden formában használja az édesköményt.

Moni írta...

Bei Dir gibts auch Cremesuppe. Und wie ich gelesen habe (Tante Google hat es übersetzt) ist auch Porree drin. Mhmmmmm leckerrrrr.:-))) Das würde mir mit Sicherheit schmecken!
Liebe Grüße
Moni

wanna írta...

@danke Moni, die Übersutzung ist in Ordnung :), ja, Porree ist drin, ich verwende den immer sehr gern.