2011-12-17

Narancsos sárgarépa-saláta



Mivel a hazai szabadföldi finom paradicsom, paprika, uborka már csak emlék, és a salátákról, ugye, télen sem szeretnénk lemondani, más zöldségekkel kell számolnunk. Ilyenek a káposzta, a cékla, a zeller, a sárgarépa. Csodás téli saláta főtt céklából, burgonyából és savanyú káposztából, az orosz vinaigrette, vagy a káposztasaláta almával, dióval, vagy sárgarépából a zelleres sárgarépa-saláta.
Sárgarépából ezenkívül nagyon sokféle saláta készíthető, nagy kedvencem ez az észak-afrikai, konkrétan marokkói ihletésű sárgarépa-saláta, melyet a narancs, a citrom és a narancsvirágvíz tesz különlegessé.
A narancsvirágvíz, orange blossom water vagy orange flower water a keserűnarancs virágjából lepárlással készül. Afrikai, mediterrán ételek, saláták, édességek csodálatos illatos ízesítője. Egy pár cseppel különlegessé tehető a mascarpone krém, adható vaníliakrémhez, pudingokhoz. Delikatesz- vagy bioboltokban, de a neten is megvásárolható. Nagyon kevés kell belőle.


Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 1 narancs, 1 citrom, 1-2 tk narancsvirágvíz, 1 tk porcukor, 1 tk őrölt kömény, 1 tk fenyőmag, egy csipet só

Elkészítés:
A köményt száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, utána megdaráltam. Az öntethez kifacsartam a narancs és a citrom levét, beletettem a sót, cukrot, köményt és a narancsvirágvizet. Végül lereszeltem a sárgarépát és összekevertem az öntettel. A saláta tetejére pirított fenyőmagot szórtam és hűtve tálaltam.
A pirított őrölt kömény és a narancsvirágvíz mennyei illatát sajnos a fotó visszaadni nem tudja.


9 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nálad mindig valami egészséges finomság készül, nem úgy, mint nálam:) A sárgarépát különben kilószámra eszem, minden reggel 1-2 répa a kávém mellé, csak úgy elrágcsálom. Narancsvirág vizem sajnos nincs, nem is láttam még, de majd megnézem a neten.Boldog Adventet Nektek:)

Shoutforfood írta...

I love your blog and style so much that I'm really happy for you ... and those food looks totally yummy.

Petra írta...

Megint valami egészséges! De jó! Azt hiszem az ünnepek között jó is lesz kipróbálni egy ilyen salátát, hogy a gyomrunk is megpihenjen. Köszi. :)

mellissina2 írta...

wanna!
Nagyon guszta ez a sérgarépa saláta,és el is készítem,most csináltam néhány napja nyers cékla salátát mert imádom,de most elkészítem a sárgarépást is! Köszi!
Narancsvirág vizet én sem láttam,de majd utána nézek.Csinos vagy az új profil képen!!!!

Roza írta...

A sárgarépát én is gyakran rágcsálom:)
Nagy jól néz ki salátád és a kép is ínycsiklandozó!

Vicuska írta...

A köményt kicsit nehéz beleillesztenem ezekhez az ízekhez, de megérhet egy próbát, ha neked tetszett :) Sárgarépás salátákat kedvelem, több variációt kipróbáltam, és van ami be is került a mindennapjainkba. Szóval viszem :)

wanna írta...

Köszönöm mindnyájatoknak a kedves szavakat,én is kívánok nektek szép, békés adventet!

@Vicuska, mivel ez egy marokkói recept, lehet, hogy különösnek tűnik az ízvilága, de nagyszerűen "működik".

@Lovwerfood, thank you for your really sweet note :)

wanna írta...

Még egy kipróbált javaslat: plusz még hidegen sajtolt dióolajat raktam rá, csodás volt azzal is.

Elisabeth írta...

Fantiasztikus sárgarépa saláta, Wanna! Nem gondoltam volan fenyőmagot tenni hozzá, amit ugyszintén imádom sok minden ételben, és édességben.
Gyönyörü szine, és fotó, ugyszintén!