2012-04-24

Pitypangzselé



A modern konyhákban egyre népszerűbbek a csodaszép ehető virágok, a mindenhol gyűjthető akác-, hárs- és bodzavirág, az ibolya, az árvácska, a pitypang, a levendula, a medvehagymavirág, stb.. Készíthető belőlük, tea, szörp, limonádé, dzsem, zselé, keverhetők salátákhoz, és szépségüknek köszönhetően kitűnő, ehető dekorációk a tányéron. A virágokat akkor kell gyűjteni, amikor nyílni kezdenek, és természetesen nem forgalmas utak mentén, mert sok káros anyag halmozódhat fel bennük.


Ki nem ismerné a pitypangot, taraxacum officinale, dandelion, azaz a gyermekláncfüvet, mely minden gyermek kedvence, szárából láncot lehet fűzni, virágja fejdísz, aztán, ha elvirágzik „ejtőernyő vagy lámpás”, amit el lehet fújni. Jó móka. Mindezen „jó tulajdonságai” mellett gyógyhatása is jelentős, serkenti az emésztést, sok vitamint tartalmaz. Most pitypangzselét, (kocsonyát) dandelion jelly-t készítettem belőle. Elkészítése egyszerű, bárki megpróbálkozhat vele, a legnagyobb kihívást a virágszirmok kinyerése jelenti, ugyanis a szirmok körül elhelyezkedő zöld levélkéket el kell távolítani. Ez történhet kézzel vagy ollóval, én az előbbit választottam. Türelemjáték.

Hozzávalók: 1 l térfogatnyi virágszirom, víz, 400 g cukor, 50 g gyümölcspektin, 1/4 citrom leve

Elkészítés:
A vizet felforraltam és a virágszirmokra öntöttem, csak annyit, hogy teljesen ellepje, és lefedve egy éjszakát állni hagytam. Másnap a szirmokat egy tüllön átszűrtem, és a kapott levet egy edénybe öntöttem, vizet adva hozzá, 750 ml-re egészítettem ki. Ezután hozzákevertem a pektint, erős tűzön egy percig forraltam, majd hozzákevertem a cukrot, és citromlevet és szintén erős tűzön, állandó kavarás mellett még 2-3 percig forraltam, amíg a kanál alján megjelentek a zselésedés nyomai. Ezután az előkészített üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba raktam. Hűvös helyen sokáig eltartható. A már felbontott zselét hűtőben kell tárolni. A friss pitypangzselé szép világossárga színű, íze könnyű virágmézre emlékeztet. Egy szép kis üvegben kitűnő ajándék is lehet.

Akinek nem jelent problémát, hogy tartósítószer van benne, az gyümölcspektin helyett, készítheti dzsemfix-el.



Virágszirom-kinyerés folyamata:

Gyermekláncfű, pitypang





Előkészítés, folyamatban


A pitypangszirmok

5 megjegyzés:

Erika írta...

Hogy mik vannak! Tök jó! A minap Gizi blogján tudtam meg, hogy pitypang méz is van, még sosem ettem, vettem. Nálunk is van pár kósza itt a kertben de nem hiszem, hogy elég lenne ilyen finomsághoz:(

Vicuska írta...

Nagyon ügyes vagy!!!!

Elisabeth írta...

Halvány fogalmam sincs hogy mi az a pitypang?...de viszont nagyon jó, és egészséges lehet. Gyönyörüek a fotóid, és szivesen megkostolnám a finom zsellét!

Seffer Lilla írta...

Látom, hogy nálad is nyerő a pitypang, a méz is isteni lett belőle!

Marka írta...

Gyönyörű lett!