2012-09-16

Mézes sült füge mascarponéval



A füge - figs, Feigen, инжир - talán az emberiség legrégebben termesztett gyümölcse. Kr.e. 4000 évvel a szíriaiak már termesztették, sok utalás található róla a Bibliában is, ahol a fügefa a tudás fájaként szerepel, fügefalevél volt Ádámon a Paradicsomban, hogy elrejtse meztelenségét, miután megkóstolta a tiltott gyümölcsöt. Ma már nemcsak a mediterrán térségben, de egyes vidékeken nálunk is megterem.
Élettani hatása is jelentős, cukor- és rosttartalma igen magas, gazdag különböző ásványi anyagokban, tisztítókúrákhoz is javasolt. Kitűnő előételeket, antipastokat, desszerteket készíthetünk belőle, különleges ízeket varázsolva az asztalra. Nyersen, fűszerezve kevés borssal, meglocsolva pár csepp jófajta balzsamecettel, megszórva kecskesajttal vagy parmezánnal nagyszerű előétel, levegőn szárított sonkával kitűnő szendvics, vagy saláta. Süthető, grillezhető. Édesen, mézzel vagy cukorral készítve pedig különleges desszert.
Ez a desszert mézes, kardamommal fűszerezett sült füge, citromos mascarponéval.
 

Hozzávalók: 8 füge, 4 ek méz, 0,3 cl konyak, 100 g mascarpone, 1 ek porcukor, 1 kk kardamommag, egy citrom lereszelt héja, 1 ek pirított fenyőmag
 

Elkészítés: 
A kardamommagot mozsárban összetörtem, összekevertem a mézzel, a konyakkal. A fügéket felül kereszt alakban bemetszettem, egy sütőtálba tettem, ráöntöttem a mézes keveréket, és 200 ºC fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöttem. Közben a hideg mascarponét kikevertem a porcukorral, a citrom lereszelt héjával, és egy száraz serpenyőben a kicsit megpirított és durvára vágott fenyőmaggal. Tálalásig hűtőbe tettem. A megsült fügét a hideg mascarponéval tálaltam. Mesefinom lett.


6 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Nagyon guszta!

Hankka írta...

És meseszépek a képeid! :) Olyan egyszerűen elkészíthető, mégis csodás ízű lehet! :)

Katucikonyha, írta...

Ajajjajj!!! Hogy én az ilyesmire me4nnyire nagyon vevő vagyok! Imádom a fügét, csak legyen! :-)

trollanyu írta...

Mesefinom, ez tetszik:) Tényleg az lehet, imádnivaló, csak sajna itt tényleg aranyárban adják, már ha lehet kapni. 8 darabot én simán megennék egymagam, nagyon rég ettem fügét:)

Elisabeth írta...

Nálunk is most van a füge szezonja, csak nagyon drága, de érdemes venni ilyen isteni finom sült fügét sütni...ami "hét nyelven beszél"...nem tudom hol hallottam ezt a mondást, hehe, de hirtelen eszembe jutott. Valami csodás módra készitetted!

wanna írta...

Köszi, köszi Mindenkinek!

Trollanyu 8 füge nálam az 4 adag volt :), 2 füge / fő, bőven elég!

Elisabeth, csodás az emberi agy, gondolom nem beszélsz minden nap magyarul, de a tudatalattidból előjönnek rég elfeledettnek hitt dolgok :)