2013-03-24

Madeleine narancsvirágvízzel



Nem tudom, ki hogy van vele, de én már nagyon várom a húsvétot, és természetesen a tavaszt. Erre az utóbbira, sajnos, a meteorológusok szerint most még – legalábbis húsvétig –, nincs sok esély. De szép virágokkal, hímes tojásokkal tavaszt varázsolhatunk a szobába. Ha ma vázába teszünk egy pár szál kirügyezett aranyvesszőt, vasárnapra csodás dísze lehet a húsvéti asztalnak.

Gondolatban már tervezem a menüt is, és hűen mottómhoz, ami így hangzik: „,..kísérleti konyha, szezonalitás, meglepő(-nek tűnő) párosítások, friss, jó minőségű alapanyagok, sok zöldség, sok hal, inkább szárnyas, torta, sütemény alkalmakkor”, most természetesen sütemény és torta is kerül az asztalra.


A „francia sort” folytatva, a financiers, chouquettes, Tarte Tatin mellett, az utóbbi időben, ez a madeleine lett nálam nagy kedvenc. Egyszerű, látványos, készíthető narancsosan, citromosan, mandulásan, kókuszosan..., csak sütőforma kell hozzá. Nagyon finom teához, kávéhoz, és jól mutat majd a húsvéti asztalon is. Ez most egy narancsos változat.

Hozzávalók: 110 g liszt, 100 g porcukor, 100 g vaj, 2 tojás, csipet só, 1/2 narancs héja, 1 ek narancsvirágvíz, 1 ek vaníliakivonat, kevés vaj és liszt a formák kikenéséhez
 

Elkészítés: 
A lisztet szitáljuk át, a vajat olvasszuk meg, majd hűtsük le. Keverjük habosra a szobahőmérsékletű tojásokat a cukorral és a sóval. Reszeljük bele a narancshéjat, adjuk hozzá a narancsvirágvizet, a vaníliakivonatot, az olvasztott vajat, és végül az átszitált lisztet. Keverjük simára, és pihentessük a tésztát 20-30 percet.
Vajazzuk ki, és szórjuk meg liszttel a formákat, és két kanál segítségével rakjuk a tésztát bele. Kanál helyett használhatunk habzsákot. A formákat ne töltsük tele, csak kb. 3/4 részig, mert sütés közben a tészta megnő és túlfolyik.

Előmelegített sütőben, 190°C fokon, 12-15 perc alatt süssük a madeleinokat aranybarnára. Narancsvirágvíz helyett tehetünk bele narancslevet.


5 megjegyzés:

teller-cake írta...

Jobbkor nem is jöhetett volna ez a recept, nemrég nyertem ugyanis Flórától ilyen formákat! :) Narancsvirágvizet meg amúgy is szerettem volna beszerezni... Már én is nagyon várom a tavaszt és az ünnepet is! :)

trollanyu írta...

Nagyon kis helyesek, nekem még nincs ilyen formám, de úgy érzem lesz:) A húsvétot egy dolog miatt várom, lesz pár szabad napom, egyébként kint még tombol a tél, méteres hó, már nagyon elég volt.

wanna írta...

Igen, igen, szépek, helyesek, finomak.
Érdemes megsütni, de „nagy szentségtörés” lenne, ha azt mondanám, hogy ezt a tésztát más keksz/tartlet formában is meg lehet sütni? Nem madeleine lenne, hanem...
A tél sajnos itt is „tombol” :(

Seffer Lilla írta...

Be kell szereznem ilyen formákat, mert már nagyon izgatja a fantáziámat ez az édesség. Te tettél még egy lapáttal a tűzre...:) Szuper!

Hankka írta...

Hát igen, csak a sütőforma hiányzik hozzá nálam is, pedig már régóta tervezem a beszerzését, de ezeket a gyönyörűségeket látva most már tényleg beszerzek egy formát! :)